Szilágyi Erzsébet szobrász- és textilművész, Kuroda Mineo szobrászművész és Révész Ákos festőművész alkotásaiból nyílt közös kiállítás a Semmelweis Szalonban. A három művész, bár stílusban és technikában különbözik egymástól, a kiállításon mégis szerves egységet alkotnak. A tárlatot dr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára nyitotta meg, a művészekkel Balázs Sándor művészeti író, kritikus beszélgetett.

Dr. Tímár József a megnyitón kiemelte: a mostani Semmelweis Szalon legújabb kiállításán három különböző alkotó műveit láthatják a vendégek, köztük egy japán szobrászművész, Kuroda Mineo alkotásait. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem egy kitűnő helyszín az új kapcsolatok kialakítására nemcsak a tudományok, hanem a művészetek terén is. A kiállítás címére utalva – „Mély lélegzet” – rámutatott, hogy orvosként erről általában a vizsgálatokra, betegségekre asszociál az ember, de itt pont ellenkezőleg, különleges élményben lehet részük a kiállítást megtekintőknek.

Balázs Sándor művészeti író hangsúlyozta: a kiállított művek egyfajta hídként is értelmezhetők, amelyek különböző világokat nyitnak egybe. Mindhárman más aspektusokat, értelmezéseket nyitnak meg – mutatott rá. Rendezett káosz, mikro- és makrokozmosz gondolati játéka, irányított véletlen, tiszta energia – Révész Ákos művészete az energia és az idő megfigyeléseire épül; színbeli élénkség, kontrasztok keresése, súlyozása jellemzi munkáit, képein különböző anyagállagok, elfolyások és kitüremkedések láthatók – tette hozzá.

Galéria

11kép

Szilágyi Erzsébet művészete egyfajta öko-art megnyilvánulás; textilmunkáinak közege a kiemelés, nyomatékosítás. Itt jelenik meg az élő légzőszerv, a tüdő képe egy síkban kifeszítve, ám a technika lévén némileg a térbe is kiterjeszkedve – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Balázs Sándor kritikus.

Révész Ákos orvosdinasztiából származik, így – mint mondta – erős érzelmi kötődése van ehhez a helyszínhez. Az est során beszámolt arról, hogyan jött létre a kiállítás és hogyan ismerkedett meg Kuroda Mineoval. A mostani közös tárlattal azt szerették volna megmutatni, hogy más világban gondolkodó emberek is meg tudják érteni egymást.

A Kiotóból származó művész, Kuroda Mineo elmondása szerint nagyon közel áll a természethez, a hegyekben van a stúdiója, naponta hosszú órákat sétál a fák között, ezért nagy hatással van művészetére is a természet. Révész Ákos és Szilágyi Erzsébet is hangsúlyozta a természet fontos szerepét a művészetükben, és mindannyian kifejezték reményüket, hogy együttműködésük folytatódni fog a jövőben, Kiotóban és Budapesten egyaránt.

A kiállítás megnyitóján Sáry Bánk Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, egyetemi tanár szórakoztatta a megjelenteket.

Bódi Bernadett, Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.