A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága Innovációs díjjal jutalmazta Hal Melindát, az Alkalmazott Pszichológia Tanszék tanársegédjét. A X. Dél-alföldi Innovációs Díj első helyezettje új pszichológiai mérőeszköz és innovatív terápiás protokoll bevezetéséért részesült az elismerésben.

Hal Melinda pszichológus, a Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia Tanszékének és a Bajai Szent Rókus Kórháznak a közös munkatársa nyerte el az idén tizedik alkalommal kiírt, új pszichológiai mérőseszköz bevezetése és szimbólumterápia innovatív megoldásai az egészségügyi rendszerben pályázat első díját. A projektív eljárás kidolgozásának ötlete a 2011 óta tartó fájdalom kutatásunkból nőtte ki magát – ismertette a pszichológus.  Olyan terápiás protokollt dolgoztak ki, amely elsősorban a fejfájással küzdők életét képes megkönnyíteni. „Az innovatív szemlélet során rájöttünk, hogy a különböző temperamentumokkal rendelkező személyek teljesen másként reagálnak a hétköznap előforduló szimbólumokra” – mutatott rá Hal Melinda. Éppen ezért a korábban verbális ingerként létező szimbólumokat vizuális, képi ingeranyaggá alakították át Hoffmann Nikoletta, a Bajai Ifjúsági Fórum munkatársának segítségével. Tudományosan megalapozott és bemért képeket használtak, korábban közel 700 személyt vontak be a szimbólumok szétválasztásába; jelenleg 250, fájdalommal élő személy terápiás tesztelését folytatják a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar és a Bajai Szent Rókus Kórház közös kutatásában – részletezte Hal Melinda. A kutatási projekt vezetője dr. Rihmer Zoltán, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályának főorvosa. Ez a díj a Semmelweis Egyetem és a Bajai Szent Rókus Kórház szeptemberben átadott közös kutatóbázisának első gyümölcse – szögezte le a pszichológus.

Iparilag alkalmazható és piacképes, a szakterületén újításnak számító szellemi alkotással, illetve azon alapuló termékkel, eljárással vagy szolgáltatással lehetett pályázni az elismerésre, amellyel olyan innovációkat díjaznak, amelyeket eddig nem alkalmaztak.

Bódi Bernadett
Fotó forrás: promenad.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.