A kínai Central South University elnöki delegációja látogatott az egyetemre, hogy a két intézmény közötti együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyaljanak.

A mostani látogatás alkalmával a korábban aláírt hallgatói csereprogramokra, valamint közös kutatási együttműködésekre vonatkozó szándéknyilatkozatot konkretizálták, továbbá bemutatták az együttműködési projekt elemeit is. A találkozón a Central South University Tian Hongqi elnök vezette delegációján kívül a Skála-csoport képviselői, Cao Heping tulajdonos, Nie Wen ügyvezető és Tóth András irodavezető is részt vett.

Galéria

6kép

A találkozón a Semmelweis Egyetem bemutatását követően Tian Hongqi professzor beszélt a Central South Universityről, majd ismertette álláspontját a két intézmény közötti együttműködés továbbfejlesztésének módjairól és lehetőségeiről. Véleménye szerint az orvosi oktatás-kutatás, valamint az orvosi és műszaki területek összekapcsolása jó eredményeket hozhatna. Példaként említette a már folyamatban lévő együttműködésüket a Yale Egyetemmel, melynek keretében minden évben egy csoport hallgató vesz részt egyhónapos klinikai gyakorlaton. Ezt a modellt lehetne alkalmazni a Semmelweis Egyetemmel való együttműködésben is – hangzott el a találkozón. A hallgatócserén kívül a Central South University elnöke arra is kitért, hogy nemzetközi publikációk kiadásában, valamint magas színvonalú tudományos konferenciák rendezésében is együttműködhetne a két intézmény. 

Dr. Merkely Béla támogatását fejezte ki a Central South University felvetéseire, és javaslatot tett együttműködési területekre, úgymint belgyógyászat, onkológia, farmakológia, idegtudomány, immunológia vagy sejtbiológia.

Tóth András bemutatta a Skála-csoport által javasolt projektet, amely magába foglalja egy gyógyszergyártási egység és egy hozzá tartozó kutatási bázis létrehozását. A projekt megvalósításának financiális hátterét a Skála-csoport, a know-how-t a Semmelweis Egyetem és a Central South University adják.

A delegációt a Semmelweis Egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Módos Diána, az NKI ügyvivő szakértője fogadták.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: NKI, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.