Negyed évszázaddal ezelőtt alapították meg a Semmelweis Egyetemhez kapcsolódó, angol nyelvű Pathology Oncology Research tudományos szakfolyóiratot, amely mára egy nemzetközi, 2,5-ös impakt faktorral rendelkező újsággá vált, ahová évente ezer publikációt nyújtanak be a világ számos országából. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepség céljai között szerepelt, hogy felhívják az egyetemi kutatói közösség, azon belül is a PhD-hallgatók figyelmét az újságban való publikálás lehetőségére.

250 éves születésnapunkon a 25 éves évfordulóját ünnepeljük annak a lapnak, amelynek 2,5- ös az impakt faktora – mutatott rá köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor a Semmelweis Szalonban rendezett ünnepségen. Méltán lehetünk büszkék a Pathology Oncology Research-re (POR), hiszen az egyetemről indult folyóirat stabil nemzetközi pozíciót tudott elérni a saját szakterületén – fogalmazott. A rektor jelentős teljesítménynek nevezte az újság eddigi negyed évszázada alatt befutott karriert, ami a főszerkesztők munkáját dicséri. A rektor felhívta a PhD-sok figyelmét annak jelentőségére, hogy lehetőségük van egy neves lapban publikálni, ami az egyetemhez kötődik, és az itt megjelent sikeres első szerzős cikk impakt faktora már akár elégséges lehet a PhD-fokozathoz.

A POR 1994-ben az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzorainak ötlete nyomán indult el, a cél az volt, hogy legyen egy angol nyelvű tudományos folyóirat, mely a patológia és az onkológia terén születő cikkeket közli – emlékezett vissza honlapunknak a kezdetekre az egyik alapító, dr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára. A másik két alapító patológus dr. Kopper László professzor és dr. Orosz Zsolt volt. Az ötletet és a megvalósítást a Tudomány Kiadó vezetőjeként támogatta Nagy Judit.

Néhány évvel később vált nemzetközi tudományos folyóirattá az újság, amikor 1997-ben az angol Saunders Kiadó vette át a lapot. Az alapító főszerkesztők ugyanakkor változatlanok maradtak, mint ahogy az is, hogy a szerkesztőbizottság tagjainak fele magyar, harmada a Semmelweis Egyetem munkatársa. A nemzetközi hátteret az impakt faktor megszerzése miatt éreztük fontosnak – adott betekintést dr. Tímár József. Egy rövid időre a kiadók egyesülése miatt az Elsevierhez került a lap, majd egy önálló időszak következett, míg az alapítás 10 éves évfordulóján a Springer vette át, amely azóta is a lap kiadója. 2004-ben szerzett impakt faktort az újság, amely folyamatosan bővül, emelkedett az impakt faktor (jelenleg 2,5), valamint a benyújtott cikkek száma is, amelyek a világ számos pontjáról érkeznek. 1995-ben évi ötven cikket kaptunk, amelyből 30-40-et közöltünk, míg ma a beérkező cikkek száma több mint ezer, melyből bírálatot követően körülbelül 30 százalék kerül közlésre – mondta dr. Tímár József, hozzátéve, hogy ennek 20 százaléka magyar publikáció.

Az évente négyszer megjelenő újság cikkeit 100 ezer példányban töltik le, a jelenlegi cél pedig a Q1-es minősítés elérése – hangsúlyozta dr. Tímár József. A POR-nak mindig fontos küldetése volt, hogy teret és lehetőséget adjon a PhD-hallgatóknak, amire most is felhívta a figyelmet dr. Tímár József a születésnap kapcsán.

Galéria

7kép

A POR a kiadók cserélődése ellenére máig magyar tulajdonban van; az Arányi Lajos Alapítványé az újság. A rendezvényen dr. Kopper László professor emeritus a névadó Arányi Lajos, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet alapítója életútját ismertette, aki saját pénzéből hozta létre az intézetet.

Az ünnepségen a kezdetekre emlékezett vissza Nagy Judit, az első kiadó, a tudománymetriai adatokat dr. Vasas Lívia, a Központi Könyvtár MTMT operatív vezetője ismertette, beszédet mondott a Doktori Iskola korábbi elnökeként dr. Szél Ágoston rector emeritus, majd a POR-ban megjelent kiemelkedő nemzetközi figyelmet keltett közlemények szerzői tartottak előadást: dr. Kenessey István, dr. Decsi Gábor, dr. Varga Gergely és dr. Uhlyarik Andrea.

Dobozi Pálma
Fotó: Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.