„Sokáig itt laktam a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával szemben, minden nap elsétáltam a klinika mellett és arra gondoltam, hogy milyen szívesen dolgoznék itt” – emlékszik vissza Bajcsy Gábor ápoló. „Két  barátommal szinte az összes budapesti klinikát személyesen felkerestük és leadtuk az önéletrajzunkat, ide a Városmajorba jöttünk elsőként, majd néhány nap elteltével csörgött is a telefonom, hogy várnak egy próbanapra a Cardiovascularis Centrumba” – mesélte. Azóta eltelt öt év; eleinte betegszállítóként dolgozott, majd nem sokkal később ápolói asszisztens lett, ma pedig már ápolóként nagyjából 11 beteget lát el naponta a Cardiovascularis  Centrum Kardiológiai Osztályán.

Galéria

3kép

Korábban nem dolgozott egészségügyben, így a centrum az első munkahelye, ahol rengeteget tanult és fejlődött szakmailag, éppen ezért választotta kedvenc helyének. Kedves emlék számára az első munkanapja is. Amikor belépett az intenzív osztályra, hatalmas sürgés-forgás fogadta, úgy érzékelte, hogy állandóan történik valami, ami elsőre kicsit ijesztő is volt számára, de mint fogalmazott, az itt tapasztalt segítő, családias légkör segítségére volt. Mára már kifejezetten kedveli ezt a feszített munkatempót, a pörgést, amire az osztályon szükség is van, hiszen nagyon magas rizikójú betegek fekszenek itt, akik nagyrészt infarktussal vagy szívelégtelenséggel kerülnek be. Sokszor a másodpercek töredéke alatt kell cselekedni – emelte ki. Bajcsy Gáboron kívül az intézményben még két férfi ápoló dolgozik, mint kiemelte, a szakmában kevesebb a férfi, de számuk egyre nő.  

Fontos számára, hogy ápolóként közeli kapcsolat alakul ki a betegekkel, mint mondja, mindig nagyon jó érzés látni a javulásukat. Emlékszem, hogy milyen állapotban kerültek ide, aztán mikor újra találkozunk, például a féléves kontroll alkalmával, nagyon motiváló látni a gyógyulásukat, ez sok erőt ad a munkához – vallja. Emellett – mint mondja –kifejezetten tetszik neki az épület modern stílusa is, számos más mellett ezért is szívesen jön be dolgozni nap mint nap.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.