Nyolcvanöt előadó és közel 3000 résztvevő volt jelen a háromnapos Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállításon, amelynek több konferenciáját és szakmai eseményét is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara (EKK) és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte. A rendezvény keretében átadták az újonnan alapított „Az év medikusa” díjat, amelyet a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatója, Egyed Bálint vehetett át. 

Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni? Kiberbűnözők a kórházakban? Egészségműveltség megalapozása az iskolákban? Csak néhány kérdés azok közül, amelyekről a Hungaromed szakmai konferenciáin 85 előadó és közel 3000 résztvevő konzultált előadások és interaktív csoportmunkák formájában. Az október 7-9. között, második alkalommal megrendezett Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás több konferenciáját és szakmai eseményét is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte, főként a digitális egészségügy, a mesterséges intelligencia, a kórházi menedzsment stratégia, a betegbiztonság, az adat- és kiberbiztonság, a táplálkozástudomány és a demencia aktuális témáira fókuszálva.

A Hungexpo D pavilonjában ezúttal nem csak kiállítói standok épültek, hanem három mobil szekcióterem is, amelyben folyamatosan zajlottak az egészségügyi témájú szakmai fórumok. Kiemelt szerepet kapott a digitalizáció, ezen belül is elsősorban a mesterséges intelligencia, az adatbányászat és a kiberbiztonság. „A precíziós medicina egy ágy melletti segédeszközzé válik egy évtizeden belül. Már a mostani algoritmusok is képesek arra, hogy kiszűrjenek olyan tumor jeleket a képalkotó eszközök adatai alapján, amelyeket az adott felvételen maga a vizsgáló orvos sem vett észre. Vagyis az adat, illetve az adatok informatikai mélyelemzése alapvető változásokat hoz a gyógyításban” – fogalmazta meg dr. Szócska Miklós, korábbi egészségügyi államtitkár, az EKK dékánja, hogy milyen stratégiai lehetőségek merülnek fel az egészségügyi informatika mind szélesebb térnyerésével.

Egész napos, kreditpontos képzés keretén belül zajlott a betegbiztonságot is támogató betegoktatásról szóló program. A jelenlegi, leginkább ad-hoc módon zajló edukáció szervezett kereteit teremti meg az EKK Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK). Az EMK jelenleg is gyűjti, rendszerezi és szervezett képzésbe ülteti át az úgynevezett “jógyakorlatokat”. Távlati cél, hogy minden egészségügyi intézményben legyen legalább egy kolléga, aki elvégzett egy minőségügyi és betegbiztonsági képzést; aki képes a kapcsolódó eszköztár készség szintű alkalmazására illetve, hogy az egészségügyi oktatási rendszerből kikerülő minden orvos, szakdolgozó és vezető halljon a betegbiztonság témájáról a tanulmányai során.

A Digitális egészségügy – háttérintézményi prioritások konferencián sor került egy kerekasztalbeszélgetésre is digitalizáció témában, melyen részt vett a Semmelweis Egyetem két dékánja dr. Kellermayer Miklós (ÁOK) és dr. Szócska Miklós (EKK), a legfontosabb háttérintézmények képviselői (OVSZ, OMSZ, ÁEEK) továbbá a négy orvosi egyetem hallgatói egyesületeinek elnökei (BOE, DOE, SZOE, POE).

A Kreditmaraton elnevezésű konferenciákon és továbbképzéseken összesen akár 75 kreditpontot is szerezhettek az egészségügyi dolgozók. A lehetőséggel több százan éltek is, kiválasztva a számukra leginkább érdeklő témát, legyen szó demenciáról, táplálkozástudományról, digitális egészségügyről vagy betegbiztonságról.

A kiállítás adott helyet a Medicina Fórum eseményeinek is. A már két évtizede megrendezett egészségpolitikai fórum és kerekasztal beszélgetés mellett ünnepélyes keretek között díjazták a kiemelkedő egészségügyi intézményeket. Idén először átadták a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság által alapított Év Medikusa díjat. A fórumon bemutatták Medicina Évkönyvet is, amely október második felétől lesz kapható.

A Medicina Évkönyv szakmai partnere, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság ebben az évben alapította meg Az év medikusa díjat a kiváló tanulmányi eredményt és tudományos, valamint közéleti feladatokat végző medikusok számára. A zsűri értékelése alapján az elismerést Egyed Bálint, a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatója vehette át. Egyed Bálint aktív a tudományos tevékenységben és a konferenciákon való részvételben. Magyar és angol nyelvű impakt faktoros publikációk szerzője. Tanulmányai és tudományos tevékenysége mellett kiemelkedő önkéntes és közéleti tevékenységet is folytat. A Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programnak is aktív tagja – áll a méltatásban.

Forrás: Egészségügyi Közszolgálati Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.