Az MVM Zrt. pályázatának egyik nyerteseként okosbútort kapott az Elméleti Orvostudományi Központ. A KOCKA elnevezésű, fából készült egyedi térbútor nemcsak pihenésre alkalmas, a beépített napelemek lehetővé teszik az esti kivilágítást, valamint az elektronikai eszközök töltését is. Az energiatakarékosságot és környezettudatosságot népszerűsítő, innovatív művészeti alkotást az átadása után azonnal birtokba vették a hallgatók.

Az EOK épülete igazi multikulturális találkozási pont, egy állandóan pezsgő, lüktető komplexum, melynek mostantól ez az okosbútor is a része – mondta dr. Szász Károly kancellár az átadó ünnepségén „Bízom benne, hogy a KOCKA idővel szimbólummá, egy új közösségi térré válhat az egyetem hallgatói, oktatói, illetve a 9. kerület számára.” Mint elmondta, nagyon örül annak, hogy a látványos installáció felhívja a figyelmet a környezetvédelem és az energiahatékonyság jelentőségére. A kancellár köszönetet mondott az EOK tömbigazgatóságának a sikeres pályázat érdekében végzett munkáért.

A KOCKA fantázianevű okosbútor egy tömör fából készült, ergonomikus kialakítású ülőbútor, amely a tetején kialakított napelemeknek köszönhetően alkalmas különböző elektronikus eszközök töltésére is, valamint saját hangulatvilágítással is rendelkezik. A pályázaton elnyert okosbútort a Vendel és a Thaly Kálmán utca sarkán, az Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren helyezték el. A terület az épülethez tartozik, de nyitott és átjárható a környékbeliek és járókelők számára is.

„Az MVM Csoport célja, hogy a fiatal generációk mindennapi témái közé bekerüljön az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, illetve, hogy okos megoldásokkal támogassa a különböző oktatási intézmények innovatív fejlesztését” – fogalmazott Kóbor György. Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte, az okosbútor-pályázat a cégcsoport társadalmi felelősségvállalásának alapelvét ötvözi: az innovációt, a következő generációk támogatását, a fenntarthatóságot, illetve az oktatási intézmények fejlesztését.

A Magyar Villamos Művek Zrt. okosbútor-pályázatára csaknem 600 oktatási intézmény több mint 1200 pályázatot nyújtott be. A pályázatokat elbíráló zsűri a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központján kívül egy általános iskolának, egy középiskolának, valamint egy többfunkciós oktatási intézménynek ítélt oda okosbútort.

A KOCKA nevű, 9 m3-es, fából készült bútort a Hello Wood építész- és design stúdió munkatársai tervezték és készítették el. Projektjeiket az innováció, a társadalmi felelősségvállalás, a tudományos-művészeti közösségépítés és a minőségi design iránti elkötelezettség hajtja. Kiemelt céljuk, hogy az építészetet a nagyközönség számára is érthetővé és szerethetővé tegyék.

Tőgyi Krisztina
Fotók: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.