Több száz szervátültetett és hozzátartozóik részvételével fáklyás felvonulást tartottak az új életet jelképező zöld fénnyel megvilágított Hősök terén a Szervdonáció és Transzplantáció Európa és Világnapja alkalmából. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége egy sportrendezvényt is szervezett, ahol a Semmelweis Egyetem több klinikájának munkatársai is részt vettek. A világnap üzenete a donáció fontossága, ugyanis egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti.

A Hősök terén Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a világnap tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a még szervátültetésre váró beteggel szemben. Hozzátette, hogy köszönet illeti valamennyi, a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozót.

Galéria

5kép

A MOM Sportban rendezett sporteseményen a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika képviseletében dr. Reusz György, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról dr. Hartyánszky István vezetésével egy egész csapat orvos vett részt, de képviseltette magát a Transzplantációs és Sebészeti Klinika is dr. Máthé Zsolt személyében. Az orvosok a Magyar Szervátültetettek Szövetsége úszóival és olimpikonokkal úsztak vegyes csapatban váltót. Ezt követte az MLSZ egykori válogatott labdarúgói részvételével rendezett Bicskei Kupa kispályás labdarúgó mérkőzés, ahol a városmajori klinika önálló csapattal képviseltette magát, a kapuban pedig két szívátültetett gyermeket nevelő édesapa állt.

Délután a Mezőgazdasági Múzeumban átadták a Pro Vita díjat, amelyben azok részesülhetnek, akik szeretteiknek adományozták egyik veséjüket vagy májuk egy darabját. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója, aki a jövőre nézve kiemelte a split és az élődonoros transzplantációk fejlesztését.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége
Fotó: Szekeres Máté, Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.