A Pető András Kar (PAK) Konduktív Pedagógiai Intézete ebben az évben is megemlékezést tartott dr. Hári Mária orvos-pedagógus, az intézet egykori igazgatójának tiszteletére, halálának tizennyolcadik évfordulóján. A rendezvényen a kar vezető munkatársai köszöntővel idézték fel munkásságát, amit koszorúzás követett dr. Hári Mária szobránál. Az évek óta megrendezett esemény arra is lehetőséget ad, hogy a szenior konduktorok újra ellátogassanak az intézménybe, és kötetlen keretek között feleleveníthessék élményeiket.

Dr. Túri Ibolya, a kar tudományos dékánhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a ma konduktor szakemberének a Hári Szakmai Szimpózium egyrészt főhajtást és tisztelgést jelent, megköszönve és elismerve azok munkáját, akik egykor az emlékkonferencia megszervezésében és elindításában munkálkodtak; másrészt felhívás, hogy az emlékezés keretein belül lehessen újragondolható az, hogy mit adhat a mai kor emberének a konduktív nevelés. Mint kiemelte, a Konduktív Pedagógiai Intézet kötelessége a konduktív nevelés ismertté és elismertté tétele, valamint a konduktív pedagógia tudományos eredményességének igazolása. Feladat, hogy gyakorlati tapasztalatainkból származó tudásunkat szintetizáljuk és megosszuk mindenkivel, aki a konduktív nevelés definiálásában, küldetésében, de legfőképpen eredményességének igazolásában érintett lehet – zárta szavait a dékánhelyettes.

Feketéné dr. Szabó Éva általános dékánhelyettes, a Konduktív Pedagógiai Intézet vezetője szintén méltatta dr. Hári Máriát, akinek életét több rövid filmmel és fotósorozattal is bemutatták a résztvevőknek. Előadásában a néhai intézetvezető konduktorképzéssel és oktatással kapcsolatban  megfogalmazott alaptételeit foglalta össze, ami ma is felfedezhető a PAK-on folyó oktatásban.

Dr. Balogh Erzsébet, az intézet egykori tudományos és orvos főigazgató helyettese, tanszékvezetője előadásában felidézte a konduktív neveléssel összefonódó pályafutását, valamint dr. Hári Máriával való szakmai és személyes élményeit, kihívásait. Kiemelte, hogy az egykori intézetvezető legfontosabb tette a Pető-féle elvek és a gyakorlat írásbeli rögzítése és megvalósítása mellett az a törekvés volt, mellyel elérhető lett a  konduktív nevelés fennmaradása és prosperitása. Dr. Hári Mária szellemisége ma is érvényes és örök, de csak úgy, ha az ő szellemében nevelkedett fiatal konduktorok fenntartják, fejlesztik és megújítják azt – mondta el dr. Balogh Erzsébet.

A következőkben Földesi Renáta, a Konduktív Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese, valamint dr. Túri Ibolya tudományos dékánhelyettes osztotta meg a résztvevőkkel azokat a visszaemlékezéseket, melyeket Magyarországról és a világ számos pontjáról küldtek el olyan egykori konduktorok, valamint a konduktív nevelés elkötelezett támogatói, akik személyesen együtt dolgozhattak dr. Hári Máriával. 

Dr. Horváth Dezsőné, Zemplényiné Megtért Györgyi, Feketéné dr. Szabó Éva, valamint dr. Balogh Erzsébet részvételével az esemény kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, ahol a jelenlévők felidézték a Hári doktornővel eltöltött közös munka szakmai pillanatait csakúgy, mint a vidám perceket – méltatva a néhai intézetvezető szakmai alázatát, következetességét és eltökéltségét annak érdekében, hogy konduktív nevelési-rendszer fennmaradhasson, továbbfejlődhessen és elterjedhessen.

A rendezvényt – melyet jelenlegi és volt hallgatók, valamint neveltek komolyzenei és verses előadásai színesítettek – a Hári-emléktáblánál tartott koszorúzás, valamint a szenior konduktorok találkozója zárta.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.