Az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő World Archery világversenyen négy magyar íjász 11 világrekordot lőtt, köztük a Semmelweis Egyetem hallgatója, Prokaj Kiara is. Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) harmadéves tanulóját tavaly hasonló eredményei alapján az egyetemisták aranyplakettjével is kitüntették.

A Nevadában, augusztus végén-szeptember elején megrendezett nemzetközi versenyen Prokaj Kiara, az ÁOK hallgatója három világrekordot lőtt, a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott. Az első körben a korábbi világrekorder 548 méterét döntötte meg 130 méterrel, összesen 678 métert lőtt.

Mónus József hagyományőrző íjász és csapata – felesége, Mónusné Ruszin Anna, fia Mónus László és Prokaj Kiara – sikeresen képviselték Magyarországot az Egyesült Államokban rendezett távlövő világversenyen: összesen tizenegy világrekordot lőttek. A magyar csapat egy éven keresztül készült a versenyre, Mónusné Ruszin Anna és Prokaj Kiara három-három világrekordot lőtt, Mónus László kettőt, Mónus József pedig szintén hármat.

A versenyt az olimpiai íjászat lebonyolításáért is felelős World Archery szövetség rendezi meg 1940 óta. A világszervezet több íjtípusban és több íjerősségben hirdeti meg versenyét, hogy bármilyen fizikai erővel rendelkező íjásznak lehetőséget adjon a versenyzésre.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: Mónus József

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.