Kétszer 25 kilométeres gyalogos emléktúrával indult az egyetem alapításának 250 éves évfordulója alkalmából a Testnevelési és Sportközpont által szervezett szabadidős programsorozat. Az összesen 250 km-es táv első állomása a Bakony egyik túraútvonalán vezetett végig, a hétvégi eseményen egyetemi hallgatók és munkatársak is részt vettek.

Az egyetemi sportközpont a 250. jubileum alkalmából számos egyéb sportprogram mellett egy gyalogos túrasorozattal tiszteleg Semmelweis Ignác munkássága és életútja előtt. Az egyes túrák útvonala hazánk különböző tájain vezet végig – Bakony, Mátra, Vértes, Börzsöny és Pilis – így lehetőség nyílik az ország több hegységének, régiójának megismerésére. A 250 km-es, valamint a 100 km-es távot a tanév folyamán több részletben teljesítik a résztvevők. A kétnapos túrákra összesen öt alkalommal várják az érdeklődőket, és négy alkalommal hirdetnek egynapos 20-25 km-es túrákat is.

gyalogtura_bakony

Az első kirándulás szeptember 14-én és 15-én a Bakonyban indult, a Városlőd – Bakonybél – Zirc vonalon. Várszegi Kornélia, a Testnevelési és Sportközpont igazgatója elmondta, a hétvégi 50 km-es távot összesen húsz egyetemi munkatárs és hallgató teljesítette. A gyalogtúra jó hangulatban telt, a csapat a tervezettnél két órával hamarabb elért a célállomásra. 

Várszegi Kornélia hangsúlyozta: a XXI. század elfogadott tétele, hogy az egészség kulcsa az életmódban rejlik, az egészséges életmódnak pedig vitathatatlanul fontos eleme a rendszeres testmozgás. A 250. jubileumi évben a Semmelweis Egyetem kurrikulumreformjában a testnevelés is hangsúlyos szerepet kap, hiszen az országban egyedülálló módon a teljes tanulmányi időszak alatt bevezették a kötelező testnevelést. „A küldetés nem kevesebb, mint a közös és tudatos testmozgással olyan tapasztalatot, motivációt adni hallgatóinknak, amellyel a jövő orvosaiként, egészségügyi dolgozóiként mérlegelni fogják a testmozgást mint lehetséges megoldást az egészség pozitív befolyásolására” – tette hozzá. 

Az emléktúrát teljesítők emléklapot kapnak: arany fokozatot ér el, aki 250 km-t vagy annál többet teljesít, ezüst fokozatban részesül, aki 125 km-t teljesít, és bronz fokozatot kap, aki legalább egy túrán részt vesz. A gyalogtúra következő egynapos távja október 12-én Nyergesújfalu – Dorog között vezet végig, a következő kétnapos túra pedig október 19-20-án lesz a Mátrában. További részletek és időpontok erre a linkre kattintva olvashatók.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Testnevelési és Sportközpont

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.