Semmelweis Ignác egykori szülőházánál, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár belső kertjében kezdődtek az egyetemi Semmelweis napi megemlékezések és koszorúzások, majd a névadó szobránál folytatódott a megemlékezés a Belső Klinikai Tömb udvarán.

A reggeli ünnepségen, Semmelweis Ignác szülőházánál dr. Takács István, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója mondott ünnepi beszédet. A Semmelweis Nap egyetemünk és a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe – hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy a Semmelweis Egyetem 50 éve viseli az anyák megmentőjének, a leghíresebb és minden bizonnyal az egyik legnagyobb magyar orvosnak a nevét, aki egykoron az egyetem tanára is volt. „Semmelweis Ignác hazaszeretete, korát megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem ismerő hite igazságában a mai napig példát állít az utókor orvosai számára” – fogalmazott. Dr. Takács István ünnepi beszédében összefoglalta Semmelweis pályáját, és hangsúlyozta: „makacs magyarsága” az oka annak, hogy munkásságát Magyarországhoz kötik, habár megfigyeléseit Bécsben végezte és első előadását a gyermekágyi láz okáról is Bécsben tartotta. Semmelweis Ignác nagyságát, a szó legnemesebb értelmében tudós voltát az mutatja, hogy tudományos logikával túl mert lépni elődei tudásán, az ismeretlen határvonalán – hangsúlyozta dr. Takács István. Magyarországi működése során a gyermekágyi láz miatt meghalt anyák arányát egy százalék alá tudta szorítani, és bár munkásságát csak jóval halála után ismerték el, nincs olyan család, akinek életét ne befolyásolta volna az ő felfedezése, kitartó munkájának eredménye – zárta gondolatait.

Galéria

4kép

A Semmelweis Egyetem vezetése, dolgozói és hallgatói nevében dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Feketéné dr. Szabó Éva, a Pető András Kar dékánhelyettese és dr. Takács István, míg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum nevében Varga Benedek főigazgató helyezett el koszorút.

A megemlékezések következő helyszínén, a Belső Klinikai Tömb udvarán, Semmelweis Ignác szobránál Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes mondott beszédet, aki úgy fogalmazott: az ünneplés és az emlékezés egyben a jövőbe tekintésre és szilárd elhatározások megtételére is jó alkalom. Mindenképpen fel kell, hogy tegyük magunknak azt a kérdést, hogy Semmelweis Ignác születésének 200. ünnepi emlékévét zárva, de egyben már belépve egyetemünk alapításának 250., negyed évezredes jubileumába, mi a mi feladatunk, mi a mi felelősségünk? – fogalmazott. A jövő Semmelweis Egyetemének megalapozásához az első lépés, hogy tudásban, lélekben erősödjünk, és megerősítsük a Semmelweis Polgárok összetartozását is – mondta. A rektorhelyettes szólt arról, hogy a jövőt megalapozó fejlődés előtt áll az egyetem, elég csak az ünnepség helyszínén körbenézni: hamarosan megújul a Belgyógyászati Klinika és indul az új Belgyógyászati Klinikai Központ tervezése. Megújulnak a Belső Klinikai Tömb épületei, új meddőségi központ jön létre. Hasonló fejlődés előtt áll a bővülő és megújuló Külső Klinikai Tömb, a Városmajori Tömb, és integrálódik az egyetemhez Semmelweis történelmi kórháza, a Szent Rókus kórház – sorolta. Minden karunk fejlődik, közel megduplázódik az Elméleti Orvostudományi Központ, megújulnak a Fogorvostudományi Kar klinikái, Hőgyes-Schöpf Merei Gyógyszerkutatási Centrum épül, az Egészségtudományi Kar fejlesztésnek III. üteme indul, elkezdődik az Egészségügyi Közszolgálati Kar fejlesztése a Mátyás király – Béla király úton, valamint a Pető András Kar fejlesztése a Kútvölgyi úton. Emellett a karokon átívelő egyetemi együttműködésekkel és Józsefváros támogatásával kialakul a Semmelweis Science Park – részletezte. A rektorhelyettes kiemelte annak jelentőségét, hogy – mint fogalmazott – a csalfa biztonságot jelentő nemek helyett, melyből soha nem épült semmi, merjünk igeneket mondani, higgyünk magunkban, az összefogás erejében.

Galéria

8kép

Az egyetem vezetése és dolgozói nevében dr. Merkely Béla rektor, dr. Szász Károly kancellár és dr. Hankó Balázs, Józsefváros önkormányzatának nevében dr. Görhöny Ádám alpolgármester, a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Hermann Péter, a MOK Fogorvosok Területi Szervezének elnöke, az egyetem oktatási rektorhelyettese, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében dr. Balogh Zoltán elnök, az Egészségtudományi Kar tanszékvezetője, a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Rosivall László elnök, dr. Molnár László titkár, míg a Hallgatói Önkormányzat nevében Hegedüs Tamás elnök, az Instruktor Öntevékeny Csoport nevében Bartek Virág képzésszervező helyezett el koszorút Semmelweis Ignác szobránál.

Dobozi Pálma, Keresztes Eszter
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.