Az egyénre szabott gyógyszerelésről tartott egész napos workshopot dr. Roger Jelliffe, a téma nemzetközi szaktekintélye a Laboratóriumi Medicina Intézet szervezésében. Mint hangsúlyozta: a gyógyszeres terápiák személyre szabása előnyös az orvosok, a betegek, valamint a társadalom számára is. A módszerhez több szakma – a klinikum, a klinikai laboratórium és a klinikai gyógyszerészet – együttműködése szükséges – emelte ki dr. Kocsis Ibolya, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatóhelyettese az esemény kezdetén.

Minden betegnek egyedi a szervezete, ami azt jelenti, hogy ugyanarra a hatóanyagra ugyanolyan körülmények között eltérő módon reagál. Van, akinek nagyobb, van, akinek kisebb dózisra van szüksége ugyanabból a gyógyszerből ugyanolyan betegség esetén is – magyarázta lapunknak adott interjújában dr. Roger Jelliffe, a Laboratóriumi Medicina Intézet által szervezett workshop vendégelőadója, kardiológus és klinikai farmakológus professzor, a University of Southern California professzor emeritusa, a Los Angeles-i Children’s Hospitalban működő Laboratory of Applied Pharmacokinetics and Bioinformatics (LAPKB) alapítója. A személyre szabott gyógyszerelés lényege, hogy a kezelőorvos a terápiás gyógyszerszintek ellenőrzése helyett a gyógyszeradagolást egyénre szabja, vagyis minden pácienst egyedileg kezel. „Ez azt jelenti, hogy a beteg egyedi adottságai és szükségletei alapján egy konkrét, egyénre szabott célt tűzünk ki arra, hogy milyen gyógyszerszintet szeretnénk elérni a beteg vérében, és ezt a lehető legpontosabban próbáljuk megközelíteni” – mondta dr. Roger Jelliffe, hozzátéve, hogy az ő és munkatársai által kifejlesztett speciális szoftver – amelynek a használatát bemutatták a workshopon – ebben segíti az orvosokat. Ez a szoftverprogram felhasználja a személyes adatokat (pl. kor, nem, súly, magasság, vesefunkció-index), valamint az elérni kívánt gyógyszerszint-célt, és előállít egy adagolási protokollt, ami ezt a célt a lehető legpontosabban segíti elérni. Ennek a terápiának az előnye, hogy a kezelés hatékonyabb, így kevesebb gyógyszerre van szükség és a mellékhatások kockázata csökken, azaz az orvos, a beteg és a társadalom is jól jár – mutatott rá a professzor.

Dr. Roger Jelliffe beszélt arról is, hogy rendkívül fontosnak tartja az ezzel kapcsolatos képzést az orvosok számára, ezért is tart rendszeresen workshopokat a témában világszerte. Rámutatott, hogy ezt a fajta kezelési módot több országban is sikeresen alkalmazzák már, többek között a Los Angeles-i Gyermekkórházban (Children’s Hospital), Franciaországban, ahol szervátültetett betegek esetében használják, valamint Norvégiában veseátültetések kezelésében.

A Laboratóriumi Medicina Intézetben az elmúlt időszakban a legkorszerűbb szemlélet és technológiák alkalmazásával jelentősen bővült, és jelenleg is folyamatosan szélesedik az egyénre szabott gyógyszereléshez elengedhetetlen terápiás gyógyszerszint monitorozás (TDM) szolgáltatás. Ebben jelentős szerepet kapott az intézetben kialakított Tömegspektrometriai és Elválasztástechnikai Laboratórium – mondta lapunknak dr. Karvaly Gellért, a laboratórium vezetője, akinek a meghívására látogatott dr. Roger Jelliffe az egyetemre. Hozzátette, hogy a laboratórium hazánkban jelenleg egyedülálló módon mintegy 40 gyógyszervegyület terápiás monitorozását képes rövid határidővel elvégezni a klinikum számára, rendelkezik továbbá a Los Angeles-i laboratóriumban, Jelliffe professzorék által kifejlesztett szoftvercsomaggal és az alkalmazásához szükséges ismeretekkel. A jövőben a fő cél a TDM szolgáltatás korszerű klinikai integrálásának megvalósítása, a klinikusok által koordinált egyénre szabott gyógyszerelés komplett laboratóriumi támogatása által – mutatott rá dr. Karvaly Gellért, hozzátéve, hogy fontos feladatuknak tartják a szemlélet elfogadtatását is. Ugyanakkor – jegyezte meg – jelentős tudományos potenciál is van az ehhez kapcsolódó klinikai kutatásokban, ami későbbi sikeres terápiás együttműködések kiváló alapja lehet.

A workshopot megnyitó köszöntőjében dr. Kocsis Ibolya, az intézet igazgatóhelyettese rámutatott, hogy az egyénre szabott gyógyszerelés több szakma – a klinikum, a klinikai laboratórium és a klinikai gyógyszerészet – együttműködésétől függ. Hozzátette, hogy a gyógyszerek nem hatékony használata egyre nagyobb probléma, ami növekvő terheket ró az egészségügyre és a társadalomra egyaránt. Dr. Kocsis Ibolya megjegyezte, hogy ez immáron a harmadik workshop, amit az egyetem Jelliffe professzor részvételével rendez az utóbbi három évben, melyek mind nemzetközi események voltak, többek között Csehországból, Németországból és Szlovákiából érkező résztvevőkkel, melyekhez most először Szerbia is csatlakozott.

Deme Tamás
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.