50. jubileumát ünnepelte az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) által szervezett NEVES (Nem Várt Események) Fórum, melyet azzal a céllal indítottak tíz évvel ezelőtt, hogy a hazai betegellátás biztonságát fejlessze a szükséges tudás és szemlélet átadásával és formálásával. A jubileumi rendezvényen a múlt tapasztalatainak megosztása mellett a jövő feladatairól is szó esett.

Dr. Szócska Miklós, az EMK igazgatója, a kar megválasztott dékánja  köszöntőjében kiemelte: a betegbiztonság akkor lesz valós és megfogható, ha a kultúra ezt támogatja. A betegbiztonsági minőségfejlesztési munka kapcsán elmondta, mára ez már egy mozgalommá vált, aminek csak növekednie és formálódnia kell.

Dr. Belicza Éva egyetemi docens, a program alapítója és vezetője a NEVES Program múltjáról, jelenéről valamint az elmúlt tíz év fejlesztéseiről beszélt. Hangsúlyozta: az Egészségügyi Menedzserképző Központ a NEVES Program szakmai koordinátoraként kiemelt céljának tekinti a betegbiztonság javítását. Ennek jegyében indították útjára betegbiztonsági fórumukat, amely egy-egy kiemelt terület megvitatását teszi lehetővé minőségüggyel foglalkozó szakemberek, orvosok, szakdolgozók, döntéshozók részvételével. Az első években inkább módszertani témákat érintettek, később pedig specifikusabb kérdésköröket jártak körbe. Eddig 49 fórumon 265 előadás hangzott el 106 előadóval – idézte fel. A szűk szakmai körön kívül a járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is egyre inkább érdeklődnek az esemény iránt. Az utóbbi húsz NEVES fórumon összesen 78 fekvőbeteg intézmény képviselői vettek részt – ismertette dr. Belicza Éva.

Galéria

7kép

Felhívta a figyelmet, hogy a betegbiztonság javításában kiemelt jelentősége van a hibák megbeszélésének. Példaként említett egy friss angol kutatást, ami egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az őszinte, hibákat átbeszélő szervezeti kultúra és az ellátás eredménye között.

Megemlítette a 2006-ban elindított országos jelentési rendszerüket, mely legfontosabb célja, hogy a nem várt események megismerésén keresztül segítse az intézményeket az események elemzésében és a tanulságok megkeresésében, s ezáltal növelje a betegellátás biztonságát.

Beszámolt róla, hogy 2010-ben elindítottak egy 9 modulból álló, összesen 90 leckét tartalmazó távoktatási programot. Ez a betegbiztonsági témákat felölelő ingyenes e-learning program bárki számára szabadon hozzáférhető. Mint emlékeztetett, 2015-ben létrejött a Betegbiztonsági Tanszéki Csoport, ami hazánkban az egyedüli betegbiztonsággal foglalkozó hivatalos csoport. 2016-ban pedig elindították a Minőségügyi és betegbiztonsági menedzser szakirányú három féléves képzési programot. Jövőbeni céljaikról szólva elmondta, a betegbiztonságért végzett tevékenységek értékelésének és elismerési rendszerének létrehozásán dolgoznak, továbbá a fórum keretében intézményi bemutatkozásokat is terveznek, ahol egy-egy intézmény ismerteti saját minőségügyi rendszerét és betegbiztonsági programjait. A tervek között említette egy ún. Neves Betegbiztonsági Egyesület létrehozását is.

Ezt követően dr. Lám Judit, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatóhelyettese tartott előadást „Kulcs a betegbiztonsághoz” címmel majd Bódi Mariann és Horváth Anikó „Mit adott nekünk a NEVES Program?” című előadásával folytatódott a program, a jubileumi  rendezvény egy  kerekasztal beszélgetéssel zárult.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.