Nagyon jó érzés bejönni ide, mivel mindig nagy élet, pezsgés van; pingpongoznak a hallgatók, különböző programok futnak, reggelente például jóga van, és persze a növények, a nagy üvegfelületek, a fény és a multikulturális környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy azt mondjam, imádom ezt az egész közeget – meséli dr. Girasek Edmond, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) aulájában. Mint hozzáteszi, mióta ide jár oktatni, azóta fontolgatja, hogy egyszer beáll egy kicsit pingpongozni, bár sajnos általában mindig rohan, így eddig erre nem volt lehetőség. Ennek ellenére – mint mondja – teljesen feltölti ez a környezet, ami számára pontosan azt testesíti meg, amilyennek egy modern egyetemet elképzel az ember, de személyesen is nagyon kedveli a nagy üveges, világos modern tereket.

Dr. Girasek Edmond külön hangsúlyozza az EOK nemzetköziségét, úgy érzi, ez az a tér, ahol a magyar és külföldi hallgatók jobban találkoznak egymással, több esélyünk van ismerkedni.

Bár az adjunktus 2007 óta dolgozik a Semmelweis Egyetemen, csak az utóbbi fél évben fordul meg gyakrabban az EOK-ban, orvosi szociológiát oktat jelenleg. Korábban tizenegy évig dolgozott az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjában, és itt vált a Diplomás Pályakövetési Rendszer szakmai vezetőjévé, amely munkát később az Alumni Igazgatóság színeiben folytatott. Május 1-je óta a Magatartástudományi Intézet munkatársa. Az általa oktatott orvosi szociológia azt mutatja be, hogy a szociális háttér, a társadalmi egyenlőtlenségek miként hatnak az emberek egészségére, egészségmagatartására, ami rendkívül fontos egy leendő orvos számára, akinek majd a hozzá érkező beteggel, mint emberrel kell foglalkoznia és alapvető, hogy milyen környezetből jön a páciens – hangsúlyozta.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.