Hosszú távra szóló együttműködési keretmegállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Magyar Vízilabda Szövetség. Az együttműködés célja a sportág nemzetközi szinten tartása, és az ehhez szükséges tudományos háttér, a magas színvonalú, átfogó sportegészségügyi ellátás lehetőségének biztosítása, illetve a már működő keretorvosi és sportegészségügyi, sportorvosi hálózati ellátás kiegészítése.

Az együttműködés keretében a Semmelweis Egyetem magas színvonalú, komplex, mindenre kiterjedő egészségügyi ellátást biztosít a felnőtt (A+B) és ifjúsági válogatott versenyzők számára. Kiemelt feladat a válogatott versenyzők folyamatos egészségügyi kontrollja, valamint a biztonságos sportolás egészségügyi hátterének megteremtése a rendszeres, szervezett szűrővizsgálatokon keresztül. A megállapodás értelmében az egyetem és a szövetség közösen kialakítja és hatékonyabbá teszi a válogatott versenyzők akut egészségügyi problémái  (betegségek, sérülések) diagnosztizálásának infrastrukturális hátterét, kezelési feltételeit és a kiemelt, azonnali ellátás lehetőségét. A sérülések megelőzése érdekében szintén kidolgozzák és beépítik a napi edzésmunkába a megfelelő prevenciós stratégiákat. A sportolók háromhavonta sportági felméréseken, teljesítménydiagnosztikai laboratóriumi vizsgálatokon és terhelésélettani pályaméréseken vesznek majd részt. A megállapodás értelmében ugyancsak kialakítják a sérült sportolók rehabilitációjának és versenysportba történő visszavezetésének protokollrendszerét.

A Semmelweis Egyetem feladata, hogy biztosítsa a sportsikerek hátterét, a sportolók egészségéért vagyunk felelősek – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor, hozzátéve, hogy ez az egyetem valamennyi klinikáját érinti. Kiemelte: a Semmelweis Egyetemen a legmagasabb szintű oktatás és képzés folyik, és emellett fontosnak tartja egyebek mellett annak az üzenetnek a közvetítését a hallgatók felé, hogy a sportnál jobb megelőzést nem ismerünk. Emlékeztetett arra, hogy szeptembertől a curriculumreform keretében bevezetik a két féléves sportorvostan képzést, valamint – egyelőre a felsőoktatási intézmények között egyedüliként – a teljes képzésen átívelő testnevelést minden karon. A rektor emlékeztetett arra is, mennyire fontos, hogy a jövő orvosai és egészségügyi szakemberei ne csak a betegségek gyógyításával, hanem a megelőzéssel és az életminőség megőrzésével is foglalkozzanak, sőt példát is mutassanak. Dr. Merkely Béla személyesen is kötődik a vízilabda sportághoz, hiszen hallgatóként kezdte és jelenleg is játszik az egyetem vízilabda csapatában. Szólt arról is, hogy az egyetem központi épületének főbejáratánál naponta láthatja az orvosi egyetemet végzett olimpiai bajnokok neveit soroló emléktáblát, akiknek a többsége vízilabdázó volt.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a magyar vízilabda mindig is értelmiségi alapokon nyugodott, és a sportágban komolyan veszik a „tanulni, tanítani” szlogent. Örömét fejezte ki, hogy a Semmelweis Egyetem tudományos hátteret biztosít a megkezdett munkához az utánpótlás korosztályban játszó gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, így az intézmény felszereltsége, eredményei és tudományos aktivitása segíteni fogják a szövetség jövőbeni céljait. Az együttműködés során kiemelt figyelmet fordítanak a sporttáplálkozásra, valamint megalapozzák az edzők és sportolók számára az edukáció lehetőségét.

Ez idén a második olyan keretmegállapodás, amelyet sportszövetséggel kötött a Semmelweis Egyetem. Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban a Magyar Úszó Szövetséggel írt alá együttműködési megállapodást az egyetem, amelynek célja, hogy komplex egészségügyi hátteret biztosítson a magyar válogatott úszóknak. Mindezeken felül további sportszövetségekkel is folyamatban van hasonló együttműködések kialakítása.  

Tőgyi Krisztina

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.