A Gedeon Richter China kezdeményezésére a kínai Sanghaji Kórházfejlesztési Központ (Shanghai Hospital Development Center) delegációja a Semmelweis Egyetemre látogatott, aminek során közelebbről megismerkedtek az egyetemmel, azon belül pedig ellátogattak a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára.

A kilenc főből álló delegációt dr. Guo Yongjin, a Központ igazgatóhelyettese vezette, akit dr. Gao Wen, a Huadong Kórház elnöke, dr. Zheng Peiyong, a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine Longhua Kórházának alelnöke, dr. Zhou Xiao és dr. Yu Yongchun, a Sanghaji Tüdőgyógyászati Klinika alelnökei, dr. Lu Bing, a Sanghaji Kórházfejlesztési Központ stratégiai tervezés és teljesítményértékelési osztályának igazgatóhelyettese, valamint Gizur András, a Gedeon Richter China elnöke, Stephen Liang, a Gedeon Richter China vezérigazgatója és Michael Sun, a Gedeon Richter China vezérigazgató-helyettese kísértek. A delegációt először dr. Valent Sándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense fogadta és vezette körbe a Baross utcai egységben. A látogatás során a vendégek betekintést nyerhettek a koraszülött osztály működésébe, valamint lehetőségük nyílt néhány folyamatban lévő műtét megtekintésére is. Ezután az orvoscsoportot a Központi Igazgatási Épületben dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) vezetője, valamint Módos Diána és Kovács Marianna, az NKI ügyvivő szakértői fogadták.

Galéria

4kép

Elsőként dr. Pop Marcel mutatta be a Semmelweis Egyetemet, különös tekintettel annak kínai kapcsolataira, mint például a Heilongjiang University of Traditional Chinese Medicine, a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, a Shanghai Jiao Tong University vagy a Northern Jiangsu Hospital intézményekkel fennálló együttműködések. Ismertette továbbá az egyetem lehetséges együttműködési felületeit és a közeljövőre kitűzött stratégiai céljait.

A prezentáció után a vendégek lehetőséget kaptak, hogy feltegyék kérdéseiket. A Sanghaji Kórházfejlesztési Központ képviseletében dr. Guo Yongjin az oktatási rendszer Európán belüli egységességéről érdeklődött, valamint arról az uniós irányelvről, melynek értelmében a biomedikális területen, Magyarországon szerzett diplomák az Európai Unióban és Európán kívül is elfogadottak. Dr. Szabó Attila tájékoztatta a delegáció tagjait a betegellátó egységek és az ágyak számáról, a fekvőbeteg ellátásról, a finanszírozásról, valamint a klinikaigazgatók munkájáról.

Dr. Yu Yongchun, a Sanghaji Tüdőgyógyászati Klinika alelnökének kérdésére válaszolva dr. Szabó Attila és dr. Pop Marcel röviden ismertették az egységes orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzést, valamint az egészségtudományi BSc- és MSc-képzéseket. Szó esett továbbá a doktori iskola felvételi eljárásáról, az ott folyó négyéves képzésről, valamint a PhD-fokozat elérésének egyéb lehetőségeiről. Dr. Lu Bing kérdésére válaszolva pedig röviden szóltak a szakorvosképzés rendszeréről is.

A kérdéseket követően a kínai delegáció vezetője mutatta be a Sanghaji Kórházfejlesztési Központ tevékenységét. A 2005-ben alapított központ legfőbb feladata a 38 sanghaji városi kórház üzemeltetése, melyek között 17 általános, ugyanennyi szakkórház és 4 hagyományos kínai orvoslással foglalkozó klinika található. Ezen kórházak összesen 70 ezer dolgozót foglalkoztatnak és 40 ezer ággyal rendelkeznek. A betegellátás során évente kb. 80 millió járó- és 2 millió fekvőbeteg esettel foglalkoznak, valamint több mint másfél millió műtétet hajtanak végre. A központ mindezen kívül a nemzetközi kapcsolatokért is felel, és számos országgal, egyetemmel (pl. Harvard, Párizs) tart fent együttműködési kapcsolatot.

A találkozó végén dr. Guo Yongjin felvetette egy véleménycserén alapuló együttműködés lehetőségét az intézményük és a Semmelweis Egyetem között, valamint egy klinikák közötti együttműködés lehetősége is felmerült.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.