Több helyszínen, idén is sokszínű programmal készültek a gyereknapra a Semmelweis Egyetem óvodájában, a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Óvodájában, valamint a Semmelweis Egyetem horányi üdülőjében. Az ünnepségeken az arcfestés és csillámtetoválás mellett különböző kézműves foglalkozásokkal is várták a gyerekeket, ahol a többi között papírsárkányt, bábot vagy éppen egyedi pólót is lehetett készíteni. A kisebbeket játéksarok, ugrálóvár, a nagyobbakat különféle ügyességi játékok várták.

A Semmelweis Egyetem óvodájának földszintje néhány órára „dzsungellé” változott: az akadálypályán úgy kellett a székek között kifeszített köteleken átbújni és megszerezni a kincset, hogy a csengettyűkkel ne ébresszék fel az „alvó kígyókat” – mesélte Nagyné Gál Edit óvodavezető, hozzátéve, hogy a szülők is lelkesen bekapcsolódtak a kalandba. Nagy sikere volt a tornateremben felállított csúszdás ugrálóvárnak is, illetve a második emeleten a kézműves programok mellett ügyességi játékokon vehettek részt az ovisok: volt karikadobálás, horgászat, minigolf, gólyalábazás és teke. Itt az ügyességük mellett a koncentrációs készségükre is szükség volt – emelte ki az óvodavezető, aki pedig helyesen válaszolt a találós kérdésekre, azt zsákbamacskával jutalmazták. Az együtt töltött délutánt követően valamennyi óvodás apró ajándékokat vihetett haza emlékbe.

Színes programokkal készült a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Óvodája is a konduktorok és a hallgatók bevonásával az idei gyermeknapra. Az egész napos esemény során a földszinten arcfestés, csillámtetoválás és lufihajtogatás, míg a díszteremben több ugrálóvár, a kertben pedig pónilovaglás és körhinta várta a gyerekeket.

A sok fejlesztőmunka mellett fontos, hogy a gyerekek önfeledten tudjanak játszani és az, hogy a megszokottól eltérő programokat tudjunk vinni az óvodások életébe – mondta el Antoni Gáborné óvodavezető.  „Biztos vagyok benne, hogy munkatársaim ugyanannyira élvezték a mai különleges napot, mint a gyerekek” – tette hozzá. 

Ebben az évben Horányban, a Semmelweis Egyetem üdülőjében a Szolgáltatási Igazgatóság, valamint a Pető András Kar Humántudományi Intézete közösen szervezett egyetemi gyereknapján a kicsiket ugrálóvárak, trambulin, arc- és hennafestés, csillámtetoválás, míg a nagyobbakat különféle ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, a többi között könyvjelző-készítés és nemezelés is várták. Sportolási lehetőségek közül is választhattak az érdeklődők: a kerékpározás és a kajakozás mellett többféle labda- és sorjátékot is kipróbálhattak a résztvevők.

A Pető András Kar Humántudományi Intézete (HTI) részéről dr. Mascher Róbert intézetvezető docens fogta össze a szervezőmunkát. Mint elmondta, a HTI  azokkal a műveltségi területekkel foglalkozik, mint a vizuális, a képző- és alkotóművészet vagy éppen az (adaptív) sport, melyek a gyereknapokon kiválóan hasznosíthatóak, így nagy örömére szolgált hallgató, oktató és konduktor munkatársaival az, hogy részt vehettek a megvalósításban. A legfontosabb célkitűzésük az volt a szervezés során, hogy olyan programokat tudjanak kínálni, melyben a kisebbek és a nagyobbak is aktívan részt tudnak venni – tette hozzá. 

Haraszti Imre, a Szolgáltatási Igazgatóság vezetője elmondta, hogy bár ez az első alkalom, hogy gyermeknapot tartanak az üdülőben, látva a nagyszámú érdeklődést, bízik benne, hogy a jövőben is lehetőség nyílik az egyetemi polgároknak a közös ünneplésre. „Szerettük volna bemutatni a munkatársaknak a megújult üdülőt és mivel itt minden feltétel adott gyermekeknek és felnőtteknek is a kikapcsolódásra, úgy gondoltuk, hogy a gyereknap kiváló alkalom erre.”- mondta el. Mint kifejtette, példaértékű volt az együttműködés az Igazgatóság és a PAK Humántudományi Intézete között a szervezésben és bízik benne, hogy a jövőben, az ősfás kertben található megújult üdülőben akár tematikus gyermektáborokat is fognak tudni szervezni az egyetem munkatársainak gyermekei számára.

 

A gyermeknap végén az elkészült alkotásokat egy kiállítás keretében tekinthették meg a résztvevők.

Vona Zsófia és Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila, Heiner Kinga, Vona Zsófia – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.