„A kert talán legkülönlegesebb növénye ez a kínai lombhullató mamutfenyő úgy két méteres lehetett, mikor 8 évvel ezelőtt ültettem, azóta már utolérte a mellette lévő 40-50 éves nyírfát” – idézte fel az egyetem kertésze. Soós Károly 1998 óta dolgozik a Belső Klinikai Tömb kertjében, így annak minden rejtett zugát jól ismeri. Az egyik ilyen például a Pénzügyi Igazgatóság oldalánál található kerítés maradvány, ami egyben a kert legrégibb tárgyi emléke is, a 19. századból megmaradt kiskapu egyik oszlopa, ahová régen a lovakat kötötték ki – mesélte. Soós Károlyt, mint mondta, nagyon érdekli a kert története, így sokat jár a levéltárba régi dokumentumok után kutatva. A kertet – az angolkertek mintájára – a 19. század végén, 20. század elején építették ki a mai formájában.

Galéria

6kép

A kertben sétálva Soós Károly hosszasan időzött a Központi Igazgatási Épület előtt álló gesztenyefánál, ami egyidős egyes egyetemi épületekkel, így a kert legrégebbi fájának számít, a platánfa és a tiszafa mellett, amiket 1878 körül ültettek – tette hozzá. „Nagyon szeretek itt dolgozni, főleg tavasszal, mikor már szép zöld a kert, ilyenkor nyílik a díszalma és a díszcseresznyefa, ami rózsaszín virágával különleges színfoltja a kertnek” – fogalmazott. Hozzátette: a virágok színe függ a csapadék mennyiségétől és a napfénytől. Szintén kedves számára a japán juhar, ami tűzpiros leveleivel ősszel díszíti az udvart. 

Soós Károly már 23 éve a Semmelweis Egyetem kertésze, számára ez egy értékteremtő munka, mellyel szebbé teheti a környezetet. Mint mondja, a kertészeti munkák mellett a kerti bútorok karbantartása, festése is az ő feladatuk, valamint hozzájuk tartozik az alsóörsi, a horányi és a balatonföldvári egyetemi üdülőhelyek karbantartása is.

Bódi Bernadett 
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, archív fotó: Levéltár 

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.