Egy óvodába és egy általános iskolába látogattak el a Semmelweis Egyetem önkéntes hallgatói az egyetem Hallgatói Önkormányzata, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete közreműködésével megrendezett első Velencei Prevenciós Napon. Az idei EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) házigazdája a Semmelweis Egyetem, amely központi szerepbe kívánja helyezni az egészségprevenciót a fesztiválozók körében. Ennek keretében az EFOTT-nak otthont adó Velence polgárait is meg kívánják szólítani prevenciós programokkal.

A 2019/20. tanévben alapítása 250. jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem az idei EFOTT Fesztivál házigazdájaként központi szerepbe helyezi az egészségprevenciót a fesztiválozók körében. Többféle szűrésen, figyelemfelkeltő előadásokon és programokon lesz lehetősége részt venni a fesztiválra látogatóknak. A jubileumi év eseményei keretében kiemelt célunk, hogy oktatóink, gyógyítóink tudása és tapasztalata a mindennapi betegellátáson és képzésen túl is szolgálja egyetemünk közvetlen környezetét – mondta el dr. Vámosi Péter, a Rektori Kabinet munkatársa, a Semmelweis 250 jubileumi rendezvénysorozat szakmai vezetője. „Budapesten ennek elsődleges színtere az egész jövő tanéven átívelő Semmelweis Éjszakák rendezvénysorozat lesz, ugyanakkor nagy öröm, hogy a hallgatóink önkéntessége által számos más helyszínre is eljut az egyetem prevenciós tevékenysége” – fogalmazott.  

Nagy megtiszteltetés, hogy rektori és kancellári támogatással a 250 éves évforduló alkalmából megpályázhattuk az EFOTT, Magyarország legnagyobb hallgatói fesztiválja házigazda egyetemének szerepét – hangsúlyozta Hegedüs Tamás, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Nemcsak a fesztiválozók számára szervezünk a helyszínen egészségmegőrzéshez kapcsolódó programokat, de az EFOTT-nak otthont adó Velence polgárait is szerettük volna megszólítani, mintegy meghálálva vendégszeretetüket. Az egészséges életmód alapjainak lefektetése már gyermekkorban kulcsfontosságú, ezért szerveztük meg az óvodai és iskolai programot – számolt be Hegedűs Tamás, a prevenciós rendezvényt szervező SE HÖK elnöke.

Galéria

5kép

Az első Velencei Prevenciós Nap keretében a helyi Zöldliget Általános Iskolába és Mosolyliget Óvodába látogattak el önkéntes alapon a hallgatók. A fogorvostanhallgatók és gyógyszerészhallgatók interaktív előadások és különböző szemléltető eszközök alkalmazásával tették elsajátíthatóvá, érdekesebbé a gyerekek számára az egészségmegőrzés alapjait. Az óvodában összevont csoportokkal dolgoztak, két előadást tartottak párhuzamosan, így a gyerekek a szájápolás fontosságáról, a helyes szájápolási technikáról és a tudatos táplálkozásról egyaránt tanulhattak. A gyerekek nagyon érdeklődők voltak, aktívan részt vettek a játékokban, a jutalmuk sem maradt el – mondta Hegedüs Tamás.

Az iskolában 5-8. osztályos tanulókat látogattak meg a hallgatók. A gyógyszerészhallgatók az idősebb korosztálynak tartottak előadást, először egy interaktív kérdőív segítségével keltették fel a tanulók érdeklődését, és mérték fel ismereteiket a témában. Szó esett a táplálkozásról, sportokról és az egészségtelen életmód negatív hatásairól. A fogorvostanhallgatók a fiatalabb korosztálynak tartottak előadást a szájüreg felépítéséről és a fogszuvasodás okairól. A különböző fogápolási eszközöket bemutatva a helyes szájápolásra instruálták a tanulókat, akik elrettentő képeket is láthattak arról, mi történik, ha elhanyagolják mindezek alkalmazását. Így a rendszeres kontrollra járás, preventív gondolkodás fontossága érthetőbb lett számukra.

Az előadást tartó hallgatók biztosak benne, hogy a résztvevő gyerekek megfelelően fogják alkalmazni az általuk átadott életmódtanácsokat. A fesztivál megrendezése előtt további prevenciós, egészségfejlesztő programokra számíthatnak Velence lakosai – emelte ki a HÖK elnöke.

Forrás és fotók: Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.