A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika is csatlakozott a Magyar Dermatológiai Társulat által szervezett országos Euromelanoma Héthez május 6-10. között, melynek keretében a klinikán öt nap alatt 250 jelentkezőt szűrtek meg. A kampány célja a lakosság figyelmének felhívása a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, az időben észlelt elváltozások ellátása ugyanis életet menthet – hívta fel a figyelmet dr. Kuroli Enikő klinikai szakorvos.

Az ingyenes szűrésre az előzetes regisztrációt követően lehetett jelentkezni. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 17 munkatársa vett részt a vizsgálatokban, köztük a klinika igazgatója, dr. Sárdy Miklós is. Az öt nap alatt mintegy 250 páciens anyajegyeit nézték meg dermatoszkópos vizsgálattal; az idei tapasztalatok összegzése még jelenleg is zajlik, de jellemzően szabálytalan anyajegyeket találtak – tájékoztatott dr. Kuroli Enikő.

Az Euromelanoma kampány egy európai kezdeményezés, ami jelenleg 33 országban aktív. Célja nem a teljes lakosság átvizsgálása, hanem a figyelemfelhívás a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, az időben észlelt elváltozások ellátása ugyanis életet menthet. A kampányhoz a hazai bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat 10 éve csatlakozott, azóta minden évben, jellemzően május hónapban egy héten át az önkéntesen jelentkező bőrgyógyászati rendeléseken szűrővizsgálatokat végeznek. Idén 13 városban 22 helyszínen zajlott az ingyenes anyajegy- és bőrrákszűrés.  A következő hasonló kampány jövőre várható, de szűrővizsgálatra az év minden munkanapja alkalmas – hívja fel a figyelmet a klinika szakorvosa. A kampány keretében Schmied Zoltán színművész is megvizsgáltatta magát a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.