„Kicsit olyan ez az épület, mint egy elvarázsolt kastély, de nagyon közel áll hozzám” – mondja Baumgartnerné Holló Irén a Pénzügyi Igazgatóság Belső Klinikai Tömb közepén található két emeletes épületéről, amelyben szűk, kanyargós lépcsősor vezet a gazdasági főigazgató egykori pénzügyi igazgatói irodájába. Bár az épület nagyon régi – egykor a betegápolást végző apácák lakhatták –, mint a főigazgató hangsúlyozta, az itt töltött több mint egy évtized alatt minden évben törekedett arra, hogy korszerűsítse, komfortosabbá, otthonosabbá tegye a kollégák számára. Sok még a teendő az épülettel kapcsolatban, lassan készülnek a felújítási tervek is bízva abban, hogy egyszer majd régi fényében fog a belső klinikai tömb közepén állni – mondja.

Az egykori lakók hagyhatták itt azt a megsárgult, már cikkcakkos szélű imakönyvet is, amelyet az egyik munkatárs talált, és amelynek felújítását, megmentését személyes ügyének tekintette a főigazgató.

A pénzügyi igazgatói iroda az épület 2. emeletén, egy sarokszobában található, ablakaiból kilátás nyílik a Központi Igazgatási Épület és a Mária utca felé is. „Munka közben alkalmanként, amikor felálltam, telefonálni vagy mozogni egy kicsit, kinéztem az ablakokon, hogy megpihenjen a szem a sok szám után, és kinyílt előttem az egyetem élete. Végigkövethettem így lépésről lépésre például a Szemészeti Klinika és az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet felújítását, de a Központi Igazgatási Épület ablakcseréjét és a tetőtér bővítését is – meséli.

Baumgartnerné Holló Irénnek 13 éve munkahelye az egyetem, amellyel egy álma valósult meg, hiszen mindig is vonzotta, hogy közgazdászként az egészségügy területén dolgozzon. Mint mondja, bármilyen fáradt, soha nem tud úgy felkelni, hogy nem akar bejönni dolgozni, a mindennapokban mindig van valami kihívás, amit meg kell oldani és ezt örömmel teszi. Többféle funkciót látott már el az egyetemen a gazdálkodás területén, de valami mindig megadta számára a kellő inspirációt. „Aki a szakmáját, a pénzügyeket, költségvetést szereti, az itt mindent megtalál, annyira nagy az egyetem, olyan széles portfólióval rendelkezik, hogy mind az oktatási, mind az egészségügyi terület minden aspektusa megismerhető és a megfelelő szakmai tapasztalat megszerezhető” – mutat rá a főigazgató. „Szerencsés embernek mondhatom magam, azt csinálom amit szeretek és érdekel” – fogalmaz.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.