A Semmelweis Egyetem idén ünnepli alapításának 250 éves évfordulóját, a jubileumhoz kapcsolódóan 2019. április 30-án új honlapfelület indult semmelweis.hu/250 webcímen. A rektori jóváhagyást követően elindult honlap az évfordulóval kapcsolatos általános információk, események, cikkek mellett egy különleges idővonalat is tartalmaz, amelyen a Semmelweis Egyetem negyedévezredes történetéből 250 fontos eseményt emeltünk ki, fotókkal is illusztrálva. A jubileum kapcsán több új cikksorozat is indul.

250 év – 250 esemény címmel tekinthető meg a Semmelweis Egyetem most elkészített idővonala az új jubileumi honlapfelületen. Az egyetem történetének 250, többségében fotóval illusztrált eseményét tartalmazó idővonalat – számos történeti forrás felhasználásával – a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) állította össze Sági Zenina vezetésével, dr. Molnár László, a Központi Levéltár igazgatója szakmai lektorálása mellett, míg a technikai kivitelezést a honlap webmestere, Váczi Imre végezte. A semmelweis.hu/250 honlapfelületen emellett megtalálhatók többek között a szeptemberi tanévnyitóval induló 10 hónapos jubileumi eseménysorozat főbb programjainak, így az oktatási, tudományos és klinikai csúcshét, valamint az egész évet átfogó, prevenciós rendezvénysorozat, a Semmelweis Egészségnapok leírása. Az információk és az Eseménynaptár is folyamatosan frissül majd a felületen.

Az egyetem 250 éves jubileuma alkalmából több új cikksorozatot is indított a KRI. Az Én egyetemem sorozat keretében a legkülönbözőbb feladatkörökben dolgozó egyetemi polgárokat keressük fel, és kérjük őket arra, hogy mutassák meg kedvenc egyetemi helyüket. A Generációk az egyetemen sorozatban egykori „nagyjaink” ma is az egyetem dolgozó utódaival készítünk interjút, illetve olyan családtagokat mutatunk be, akiket a Semmelweis Egyetem is összeköt, és a családban generációról generációra öröklődik az orvos-, egészségtudományi hivatás. A Semmelweis Egyetem újságban múlt októberben indult dr. Merkely Béla rektor kezdeményezésére egy új egyetemtörténeti cikksorozat, amelynek elemei szintén megtalálhatók ezen a honlapon is. Emellett itt gyűjtünk majd össze minden olyan, a hírportálon megjelent cikket, amely a jubileumi eseményekről szól. Az oldalon megtalálhatók a jubileum arculati elemei, és az alkalmazásukhoz kapcsolódó információk is.

A jubileumi honlap a rektor jóváhagyásával, a KRI és az Informatikai Igazgatóság webmesterének munkája eredményeként jött létre.

A Semmelweis Egyetem 250. jubileumi éve hivatalosan a 2019/20-as tanév ünnepélyes megnyitásával kezdődik. Az egyetem a jubileumi évben egy magyarországi, Kárpát-medencei és nemzetközi szinten is kiemelkedő ünnepségsorozatot rendez.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.