„A legmaradandóbb élményem ebből a teremből még egyetemista koromból származik” – idézte fel a 120 éves előadóteremben sétálva dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. Másodéves gyógyszerészhallgató koromban a szigoráról elhíresült Szabó László professzor szerves kémia előadásain jártam itt először. 30 évvel ezelőtt még egyetlen darab krétával a kezében vitte végig a 2 x 45 perces dupla órákat, csak írta a táblára a végeláthatatlan reakciósorokat, ez számomra fantasztikus élmény volt – mesélte a dékán. Hozzátette: azokon az órákon nem vezettek katalógust, a 160 fős tanterem mégis mindig tele volt hallgatókkal. Felidézte, hogy a harmadik sorban középen szeretett ülni, mert onnan lehetett legjobban látni a táblát, és ott még nem volt olyan meleg, mint a feljebbi sorokban.Ma már oktatóként áll itt, és tart negyed-ötödéves hallgatóknak gyógyszerügyi ismeret előadásokat. „Ennek a helynek van egy olyan szelleme, ami egyfajta követelményt állít az ember felé; minden alkalommal úgy lépek be ide, hogy nekem itt adnom kell” – fogalmazott. Dr. Zelkó Romána úgy véli, a diákoknak kell, hogy legyen egyfajta belső indíttatása, hogy bejárjanak az órákra, az viszont már az oktatón múlik, hogy szívesen tegyék azt. Ő, mint mondta igyekszik motiválni és nem pedig kötelezni a hallgatókat a részvételre: az előadás végén rövid kérdéseket tesz fel, aki erre helyesen válaszol, a félév során bizonyos százalék felett vizsgakedvezményt kap.

„Szeretem a tanterem múlt század elejét idéző hangulatát” – emelte ki, hozzátéve, hogy a 2001-es felújítás keretében, a kar több oktatójának adományait is felhasználva, korszerűsítették a világítás- és előadástechnikát, a padokat és a pulpitust is rendbe hozták, megőrizve a hely értékeit.

Dr. Zelkó Romána 1991-ben diplomázott, ezt követően gyakornokként helyezkedett el a Gyógyszerészeti Intézetben, ahol egészen 2000-ig dolgozott. 19 éve pedig az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetben tevékenykedik, jelenleg igazgatóként, ahol az oktatás és kutatás mellett az egyetem gyógyszerellátását is biztosítják. Dr. Zelkó Románát 2013. július 1-én nevezték ki a Gyógyszerésztudományi Kar dékánjává.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.