„Ez a munka egy mindennapos időutazás, mindegy, hogy 30-40 évet vagy 200-at megyek vissza az időben, ilyen történelmi dolgok között létezni nagyon izgalmas számomra” – mondja dr. Molnár László levéltárvezető munkahelyéről, a Központi Levéltárról arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc helye az egyetemen. A 650 iratfolyóméternyi gyűjteményből az egyik legkedvesebb számára az az 1776-ban még a Nagyszombati Királyi Egyetem orvoskara által kiadott sebészmesteri oklevél, amely nemcsak az egyetem, de Magyarország legrégebbi egyetemi képesítő oklevelének is számít.

Levéltár

Galéria

5kép
Levéltár
Levéltár

Az osztrák Leopoldus Mannowiz kézzel hártyára írt díszes diplomája kalandos úton került a Semmelweis Egyetem levéltárába. Mint azt dr. Molnár László meséli, 2006-ban egy, most már itt dolgozó levéltári kolléga találta meg az oklevelet az akkor a Corvinus Egyetemhez tartozó Kertészettudományi Karon. A történelmi dokumentumot 2007-ben ünnepélyes keretek között, a szenátusi teremben adta át a Corvinus Egyetem rektora a Semmelweis akkori rektorának. A korabeli pecsét hiányzott róla, viszont az akkoriban használt pecsétnyomó (ami az orvoskar legelső pecsétnyomója) megvan a levéltárban, így a pozsonyi levéltárban ugyanebből az időszakból őrzött hasonló oklevél segítségével sikerült rekonstruálni a pecsétet is. A több mint 240 éves sebészmesteri oklevél tulajdonosának neve egyébként az ún. promóciós könyvben is megvan, amibe az itt végzettek nevét vezették fel.

Dr. Molnár László 26 éve dolgozik az egyetem levéltárában, az oklevél „hazakerülése” nagyon emlékezetes esemény volt számára, de – mint mondja – a levéltárban sok meglepetés éri az embert, és mindig lehet valami újat találni az egyetem történetéről. A levéltárvezető egyébként ötvösként kezdte a pályáját, később francia-történelem szakos tanárnak készült. Szakdolgozatát egy egyetemünkhöz kapcsolódó témáról, az 1787-1846 között ideérkezett külföldi hallgatókról írta, a végzést követően pedig rögtön itt helyezkedett a levéltárban, mely pályaváltása utáni első munkahelye lett.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.