A bécsi Allgemeines Krankenhaus (AKH) üzemeltetésbiztonsági gyakorlatával ismerkedtek a Biztonságtechnikai Igazgatóság (BTI) vezetői munkatársai. A háromnapos bécsi látogatásra egy sikeres Erasmus+ pályázat keretében nyílt lehetőség, az itt szerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak a hazai egészségügyi létfontosságú rendszerek biztonságosabb üzemeltetéséhez is – fogalmazott Mészáros István, a BTI igazgatója.

A Semmelweis Egyetem küldöttségét az AKH biztonsági területekért felelős műszaki igazgatóhelyettese, Jörg Simonitsch fogadta. A háromnapos gyakorlatorientált program során a BTI munkatársai előadások keretében megismerkedhettek az AKH, mint kritikus infrastruktúra üzemeltetési és üzemeltetésbiztonsági gyakorlatával. Lehetőségük nyílt a területi bejárás mellett a beszerzési, logisztikai, vagyon-, munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint válsághelyzeti működtetési folyamatok áttekintésére is. A Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetősége megismerkedett a kórház technikai adottságaiból adódó tűzvédelmi sajátosságokkal, illetve azt is bemutatták, hogyan képes az épület akár több napon keresztül is közműszolgáltatások nélkül, saját erőből működni egy esetleges katasztrófahelyzet során – tájékoztatott Mészáros István.

Mint arról a biztonságtechnikai igazgató beszámolt: az intézményben közel 8000 munkatárs dolgozik egy telephelyen belül, az infrastruktúra üzemeltetését egy megközelítőleg 1000 fős, saját tulajdonú vállalat látja el, amely egy-egy meghibásodás során saját raktárkészletből hárítja el a műszaki hibákat.

Az üzemeltetési gyakorlat, valamint az építészeti, illetve a válsághelyzeti tervezési módszertan követendő példái mellett a látogatás több olyan, társadalmi, vagy legalábbis ágazati szinten kezelendő kihívásra (az egészségügyi dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülése, az ágazat erőforráshiányos állapota, a beszerzések rendszere) hívta fel a figyelmünket, melyek leküzdése hazánkban is magasabb szintre emelheti az egészségügyi létfontosságú rendszerek biztonságos üzemeltetését – fogalmazott Mészáros István.

A látogatás során mindkét vezető reményét fejezte ki, hogy a találkozó egy hosszútávú és eddig nem tapasztalt szakmai együttműködés alapja lehet – mondta az igazgató. A bécsi látogatás során dr. Kovács Éva, a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság korábbi vezetője segítette tolmácsolással az egyetem munkatársait.

Bódi Bernadett
Forrás és fotó: BTI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.