Kezelési paradigmák újradefiniálása (Redefining treatment paradigms) címmel a Janssen és az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportjának együttműködésével nemzetközi hematológiai szimpóziumot rendeztek az I. Sz. Patológiai Intézetben, melyen nyolc ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország) több mint 130 hematológusa vett részt.

Az eseményen 12 előadás hangzott el, melyekben neves nemzetközi előadók ismertették a myeloma multiplex (MM) kezelésének új terápiás megközelítését, valamint a krónikus limfocitás leukémia (CLL) kemoterápiamentes kezelésének jelenlegi és jövőbeni lehetőségeit. A tudományos ülést mindkét napon dr. Masszi Tamás, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese és a III. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója vezette, aki kiemelte a két kórkép kezelési lehetőségeinek az elmúlt években bekövetkezett nagymértékű fejlődését. Az részvevőket az I. Sz. Patológiai Intézet nevében az Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Bödör Csaba köszöntötte.

Galéria

5kép

A rendezvény nyitó elődásában dr. Laurent Garderet (Pitié Salpetrière Hospital, Párizs) az ún. minimális reziduális betegség modern molekuláris módszerekkel való mérésének klinikai jelentőségéről számolt be. A szimpózium CLL szekciójában dr. Kostas Stamatopoulos (CERTH, Thessaloniki), az Európai CLL Kutató Konzorcium (ERIC) egyik vezetője a betegség célzott kezeléséhez szükséges diagnosztikus eljárásokat ismertette, míg dr. John Gribben (Barts Cancer Institute, London) – aki az idei év júniusától az Európai Hematológus Társaság elnöki tisztjét is betölti – a CLL kezelésének fejlődését mutatta be, különös tekintettel a napjainkban elérhetővé váló kemoterápiamentes terápiás lehetőségekre. Dr. Bödör Csaba előadásában a hazai helyzetet ismertetve kiemelte, hogy az I. Sz. Patológiai Intézet Molekuláris Diagnosztika laboratóriumában a betegek célzott kezeléséhez szükséges valamennyi molekuláris vizsgálat elérhető. További előadásokban a környező országok kezelési algoritmusait és lehetőségeit mutatták be.

A szimpóziumot a JanssenTV valamennyi résztvevő országban élőben közvetítette online. A rendezvény mindkét szekcióját követően élénk eszmecsere során nyílt lehetősége a különböző országokból érkezett résztvevőknek, hogy nézeteiket, álláspontjaikat megvitassák, egyeztessék. Dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai Intézet igazgatója elmondta, hogy örömteli volt a Semmelweis Egyetem jubileumi évében vendégül látni a rangos nemzetközi rendezvényt.

Dr. Bödör Csaba

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.