A Semmelweis Egyetem Alapítvány a jubileumi évben is számít az egyetem munkatársaira és alumni tagjaira, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával, támogassák az egyetem fejlesztési céljainak elérését. A tavaly befolyt összegből két mobil monitort vásárol az I. Sz. Belgyógyászati Klinika az alapítvány segítségével.

„A Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves jubileumára készülve – ahogy rektori programomban is megfogalmaztam – a Semmelweis Polgárok összetartozásának megerősödését az egyik legfontosabb feladatomnak tekintem” – szögezte le dr. Merkely Béla rektor. Erre számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az egyik ilyen, ha a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásakor minél többen gondolnak az egyetem alapítványára, ezáltal egyaránt támogatva a betegeket, hallgatókat és munkatársakat – vélte. A rektor hozzátette: arra is lehetőség van, hogy a befolyt összeg felhasználását a munkatársak nyomon kövessék.

2017-ben az egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, dolgozói, oktatói és kutatói, valamint a hallgatók szülei és a betegek körében végzett felmérés során az 1638 fő válaszadó kétharmada jelölte az egyetem alapítványának legfontosabb céljaként az eszközbeszerzéseket, a kérdőívet kitöltők nagyjából fele pedig úgy nyilatkozott, hogy legalább ugyanekkora mértékben fontos az infrastrukturális fejlesztés az egyetem területén, a hallgatói ösztöndíjak létrehozását pedig minden harmadik válaszadó jelölte meg az alapítvány által támogatandó legfontosabb célnak.

A Semmelweis Egyetem Alapítvány idén is számít a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlására, amiről az adózók május 20-ig rendelkezhetnek – mondta a rektor, majd hozzátette: jövőre is a fenn megfogalmazott célokat támogatjáuk majd az így befolyt összegből. A felajánlással kapcsolatos tudnivalók és technikai részletek az alapítvány honlapján érhetőek el.

A Semmelweis Egyetem Alapítvány a 2017. évi személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából 2018-ban 1 511 584 forintot kapott. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Merkely Béla döntése és a kuratórium támogatása nyomán az összeg jelentős részét klinikai fejlesztésre fordítják. A rektor szerint fontos minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel az ország egyik legnagyobb és legtöbb pácienst fogadó ellátóhelye, a Semmelweis Egyetem által nyújtott betegellátás minősége tovább fejleszthető. A kérdőíves visszajelzések figyelembe vétele mellett, a Klinikai Központ javaslatára a támogatásból az I. Sz. Belgyógyászati Klinika vásárolhat olyan monitorokat, amelyekkel egyes mintavételek után megfigyelt, a klinika őrzőjében elhelyezett betegek ellátását segítik.

Hetente 3-4 olyan beteget kell a klinikán megfigyelni, akik – elsősorban tüdődaganat miatt – invazív mintavételen (biopszia) vagy angiográfiás vizsgálaton estek át, őket eddig csak a klinika folyamatosan teljes kapacitással működő őrzőjében tudták megfigyelni vagy a Radiológiai Klinikára szállítva. Az új monitorok beszerzése után a betegek folyamatos, gépi megfigyelése a Belgyógyászati Klinikán valósulhat meg – ismertette dr. Takács István klinikaigazgató. A három monitor beszerzéséhez szükséges különbözet (mintegy 60 ezer forint) kifizetését az I. Sz. Belgyógyászati Klinika vállalja.

Tavaly négy hátrányos helyzetű, roma származású hallgató nyerte el a Semmelweis Egyetem Alapítvány pályázatán meghirdetett egyszeri, fejenként 150 ezer forintos tanulmányi ösztöndíjat, amire a fedezetet szintén a felajánlott adó egy százalékból biztosította a kuratórium.

Az alapítványt 1992-ben azért hozta létre dr. Szentágothai János és dr. Ribári Ottó, hogy az egyetem alaptevékenységét – oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás – segítse, támogassa, mi pedig ezt az örökséget visszük tovább – mondta dr. Merkely Béla.

Keresztes Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.