Semmelweis-szobrot emeltek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Marosvásárhelyi Karának parkjában. Az április 6-i ünnepi rendezvényen a Semmelweis Egyetemet több tagú delegáció képviselte dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnökének vezetésével.

Az ünnepségen előadást tartott dr. Szabó Béla, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Tanszékének vezetője, aki Semmelweis életműve mellett Erdély emlékezetéről is beszélt. Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke „Semmelweis 200 éve – a Semmelweis serlegtől a tokiói szoborállításig” címmel foglalta össze az emlékév eseményeit és tanulságait. Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora megköszönte az ajándékot és jelezte, hogy ezt különös jelentőségűnek tartja akkor, amikor az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés nehéz helyzetben van. Az avatáson Tóth László csíkszeredai főkonzul is jelen volt, és méltatta Semmelweis nagyságát.

A szoboravatáson ünnepi beszédet mondott Kelemen András, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja és dr. Szilágyi Tibor, az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának elnöke is. A Semmelweis Egyetemet dr. Rosivall László, dr. Nagy Károly professzor emeritus, dr. Kovács Éva, a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság tanára, Hegedűs Judit gazdasági igazgató és Shahrokh Mirza Hosseini, az Avicenna International College igazgatója, az Emlékbizottság tagja képviselte, aki vállalta, hogy az Emlékév eseményeiről dokumentumfilmet készít.

Forrás: Semmelweis Emlékbizottság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.