A múlt őszi, jelentősen megemelkedett összeghez képest is némileg magasabb szociális ösztöndíjat vehettek kézhez a tavaszi szemeszterben az arra jogosultak. Az idei félévben a tanulmányi ösztöndíjban érintettek is pozitív változást tapasztalhattak. A Szenátus korábbi döntése nyomán egységessé vált minden karon az ösztöndíjak kiszámolása, amelynek következtében egyes évfolyamonként akár hetvennel nőtt az erre jogosultak száma, és minden szak és évfolyam esetén a hallgatók fele részesülhet tanulmányi ösztöndíjban.

Március második hetében megtörtént a tavaszi félévi szociális és tanulmányi ösztöndíjak kifizetése – tájékoztatott Szőke Dániel, a Hallgatói Önkormányzat elnökhelyettese. A kiosztott szociális ösztöndíjak átlagos értéke most tavasszal több mint havi 40 ezer forint volt. Mint arra Szőke Dániel emlékeztetett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2018-ban kötött megállapodást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, amely alapján a szociális ösztöndíjak már az őszi félévben 40 százalékkal nőttek. Most az egyetemen további, kismértékű emelkedés történt. Az összeget egy, a hallgató különböző körülményeit (pl. családfenntartó, esetleg árva-e a hallgató, nyugdíjas-e a szülő, ill. eltartó, van-e krónikus beteg testvér a családban, stb.) értékelő pontrendszer alapján állapítják meg. A mostani szemeszterben az egy pontra eső összeg tovább növekedett, az előző féléves 2200 Ft/pontról 2236 forint/pontra. A szociális ösztöndíj feltételei a bírálatról határozó Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság (SZEB) döntésének megfelelően az előző félévhez képest nem változtak, 10 ponttól kaphattak a pályázó hallgatók ösztöndíjat.

Az előző félévben történt szabályzati egységesítésnek, vagyis a Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) Szenátus általi módosításának köszönhetően a tanulmányi ösztöndíjat elnyerő hallgatók is pozitív változást tapasztalhattak. Egyes évfolyamokon akár 70-el is több hallgató részesült idén ösztöndíjban, ugyanakkor az ösztöndíjak átlagos összege nem csökkent. Ennek oka, hogy immár minden karon egységes szabályok alapján számolják ki a tanulmányi ösztöndíjakat. A szabályok szerint minden szak és évfolyam esetén akár a hallgatók fele részesülhet ösztöndíjban. A részletes adatok a HÖK honlapján is elérhetők – mondta a HÖK elnökhelyettese.

Az ösztöndíj összegek megállapításának előkészítését a tanulmányi ösztöndíj esetén a Dékáni Hivatalok, Tanulmányi Osztályok adatai alapján a Hallgatói Önkormányzat végzi. A szociális ösztöndíj esetén a bírálatot a SZEB Bírálatelőkészítő Munkacsoportja készíti elő, amelynek tagjait szintén a HÖK delegálja. Az összegekről mindkét esetben a SZEB dönt, melynek elnöke dr. Benyó Zoltán, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatója, tagjai pedig karonként 1-1 oktató és hallgató. „Óriási segítséget kaptunk a Jogi és Igazgatósági Főigazgatóság Igazgatási és Iratkezelési Igazgatóságától – név szerint dr. Kovács Zsolt főigazgatótól és Greff Andrástól – ami nélkül nem tudott volna ilyen zökkenőmentesen elindulni az új a tanév elején bevezetett egységes egyetemi ösztöndíj rendszer” – mondta Benyó professzor.

Szőke Dániel hangsúlyozta: a HÖK az adatok beérkezését követően két munkanapon belül előkészített mindent a döntéshez, amelyet követően rögtön ülésezhetett a SZEB, és dönthetett az ösztöndíjakról.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Felhasznált forrás: Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.