Posztumusz díszpolgári címet adományozott Józsefváros Önkormányzata Semmelweis Ignácnak. Az elismerést dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác leszármazottja, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa vette át az önkormányzat Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett díjátadó ünnepségén.

Semmelweis Ignác a magyar orvostudomány történetének egyik legnagyobb alakja. Nevét viseli Magyarország legnagyobb orvosokat képző egyeteme és egészségügyi intézménye, a Semmelweis Egyetem, amelynek klinikái nagy részben Józsefváros területén találhatók – hangzott el egyebek mellett a laudációban. A méltatásban emlékeztettek arra is, hogy Semmelweis Ignácot 1851-ben a józsefvárosi Rókus Kórház főorvosának, majd 1855. július 18-án a szülészet és nőgyógyászat professzorának nevezték ki a pesti tudományegyetemen. Tíz éven keresztül volt igazgatója a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlege elődjének számító szülészeti tanszéknek.

Galéria

4kép

A Józsefvárosi Önkormányzat Közgyűlése döntésével Semmelweis Ignácot posztumusz díszpolgári elismerésben részesítette. Az oklevelet és az ezzel járó díszharangot dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác leszármazottja, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa vette át dr. Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől és dr. Sára Botond polgármestertől, az önkormányzat által az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díjátadó gálán. Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy dr. Hüttl Tivadar a díjjal járó harangot felajánlotta az emlékbizottság számára, így azt majd a tervek szerint kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők a későbbiekben.

A Józsefvárosi Önkormányzat ún. József napi díjátadó gáláján a képviselőtestület által megszavazott kerületi elismeréseket, köztük a díszpolgári címeket adták át ünnepélyes keretek között.

Dobozi Pálma
Fotó: Adrián Zoltán;
Ványi Ákos – Józsefváros újság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.