Ötödik alkalommal rendezték meg a Kiemelt ÁOK Kutatócsoportok Fórumát, ahol 12 egyetemi kutató ismertette rövid prezentációval aktuális tudományos munkáját, jelenleg futó projektjének célját. A Kutatói Szalon keretében megrendezett esemény ezúttal az immunológia, a szepszis és a gyulladások témakörét járta körbe.

A programot dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes nyitotta meg, aki hangsúlyozta: az egyetem tudományos potenciálját az elméleti és a klinikus kutatók közötti kollaboráció fokozásával és a transzlációs kutatások erősítésével lehet fokozni. Hozzátette: ez biztosítja a magasabb tudományos teljesítményt, a Semmelweis Egyetem első százba kerülését a nemzetközi rangsorokban.

Dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja emlékeztetve a korábban megfogalmazott nyolc kari fejlesztési projektre felidézte, hogy ezeknek fontos részét képezte a rangsorokban való előrelépést célzó projekt, mely eléréséhez három fő irányt jelöltek ki: a tudományos teljesítmény növelése mellett az adatszolgáltatás javítása is fontos feladat, illetve a klinikai kutatás és az elméleti intézetekben folyó alapkutatás közti szinergiák kihasználása is kiemelt szerepet kap– hangsúlyozta a dékán.

Galéria

5kép

Dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, a fórum főszervezője kiemelte: az első négy alkalommal megtartott programok nyomán már több intézet, kutató is egymásra talált, vannak alakulóban lévő együttműködések. Felidézte, hogy az első fórum az onkológiával foglalkozott, azt az idegtudományok, majd a kardiológia és legutoljára pedig a hematológia követte. A fórum alapkoncepciója, hogy összehozzák azokat a klinikusokat és kutatók, akiknek hasonló „beteganyag” áll rendelkezésükre – ismertette.

A februári fórumon is bemutatta a prezentációk előtt dr. Balogh András igazgató az Innovációs Igazgatóságot, valamint az egyetemi kutatóknak szóló szolgáltatásaikat.

Ezt követően az egyetem 12, az immunológia, szepszis és gyulladások témában tevékenykedő kutatócsoportja mutatta be munkáját rövid prezentációval, amelyek elérhetőek az ÁOK honlapján, az egyetemi belső hálózatból.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.