Közel 500 millió forintot nyert el a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája és I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos, családbarát szülészetek kialakítását célzó pályázatán. A forrásból több anya-, baba- és családbarát fejlesztés indulhat a két klinikán.

Az elnyert mintegy félmilliárd forintból 3 telephelyen olyan infrastrukturális beruházások és eszközbeszerzések valósulhatnak meg, amelyek a legkorszerűbb, családbarát környezet kialakítását, fejlesztését segítik a szülészeti osztályokon, valamint a kora- és újszülöttellátásban – mondta dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója kitért arra is, hogy a klinika neonatológiai osztályán két nagyobb fejlesztést terveznek. Az előtér átalakításával szeretnének a beteg kora- és újszülöttekhez érkező édesanyák számára pihenési, átöltözési lehetőséget biztosítani. Emellett a baba-mama szobákat is korszerűsítik, hogy az édesanya együtt lehessen a koraszülött intenzív osztályon fekvő gyermekével, tudja szoptatni, vagy akár hazamenetel előtt megtanulhassa az ellátással kapcsolatos fontosabb feladatokat.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mindkét telephelyét érinti a támogatás – mondta dr. Ács Nándor megbízott igazgató. A klinika Baross utcai részlegén 5 darab egyágyas szülőszobát alakítanak ki, olyan kiszolgáló helyiségekkel, amely a családok meghittebb együttlétét, az édesapa jelenlétét is tudják biztosítani. Az igazgató hangsúlyozta, a szülőszobák számának bővítése lehetővé teszi, hogy az ún. „aranyórát”, vagyis a szülést követő első egy-két órát minél nyugodtabb körülmények között tudja együtt tölteni az édesanya újszülött gyermekével és az édesapával. Az Üllői úti részlegen szintén tovább bővül a szülőszobák száma, emellett egy jelentős „rooming-in” fejlesztés valósul meg, vagyis olyan baba-mama barát szobákat hoznak létre, ahol az édesanyák folyamatosan együtt lehetnek az újszülöttjükkel.

Az igazgató szerint a mai kor igényeinek megfelelően fontos, hogy szülés közben és azt követően is szép, nyugodt és komfortos körülményeket tudjanak biztosítani. A klinika 70 millió forint értékben a szüléshez és az azt követő időszakhoz szükséges eszközöket is beszerez, így például új szülő- és újszülött ágyakat vásárolnak.

A „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című, országos pályázatot tavaly írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), amely az elnyert támogatásról a közelmúltban küldött értesítést. Dr. Szabó Attila hangsúlyozta: a fenntartónak köszönhető támogatás segíti Semmelweis Ignác elveihez méltó módon fejleszteni a szülőszobai és az újszülöttellátást, valamint a családbarát szemlélet minél erősebb megjelenését az egyetemen.

Dobozi Pálma
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.