Országszerte másodszor ünnepelték meg a Magyar Parasport Napját, melynek alkalmából érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelésórákat tartottak. A gyerekek egyebek mellett kipróbálhatták a fogyatékkal élők sportágait, a többi között a bocciát, a kerekesszékes vívást és kosárlabdát, az ergométeres evezést és a csörgőlabdát is. A Pető András Kar (PAK) konduktív gyakorló általános iskolája idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, rendezvényükön adaptív sportokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Makk Ádám, az Egységes Konduktív Pedagógiai és Módszertani Intézet igazgatója a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a megjelent magyar parasport világ- és Európa-bajnokait és a felkészítő edzőiket, valamint Makray Katalin egykori olimpikont, a PAK sport-tehetséggondozási programjának fővédnökét is.

Feketéné dr. Szabó Éva dékánhelyettes örömét és büszkeségét fejezte ki a parasport napján résztvevő számos ifjú sportolót látva. „Akik itt vannak, tudják, hogy egy konduktív nevelési napot végigvinni, abban részt venni, nem könnyű feladat, hiszen ugyanúgy kell hozzá kitartás és kondíció, mint a sporthoz” – tette hozzá, megköszönve a vendégek és a támogatók részvételét.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet a sport legfontosabb elemére, a közösségre: „Ha körbenéztek, láthatjátok, hogy mindenkin zöld póló van, ami azt mutatja, hogy ti egy csapat vagytok. A sport legfontosabb része a csapat, hogy van mellettetek valaki, aki nektek szurkol és segít, és kívánom, hogy ez a jövőben, az életetek minden területén így is maradjon.”

Magyarországra látogatott és részt vett a PAK iskolai programján Tarek Souei, az Ázsiai Paralimpiai Bizottság vezérigazgatója is. „Nagy öröm volt számomra, hogy meghallgathattam, ahogy az esemény kezdetén a nemzeti himnuszt énekelitek és kívánom mindannyitoknak, hogy egy világversenyen majd egyszer nektek szóljon a himnusz, a dobogó legfelső fokán állva” – mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy az utánpótlás-nevelés résztvevőiben a jövő paralimpiai bajnokait köszönthetjük.

Az ünnepélyes köszöntők után kezdetét vették a parasport bemutatók, ahol az iskola neveltjei számos sportágban mérhették össze rátermettségüket.

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén szavazta meg, hogy a Magyar Parasport Napját ezentúl február 22-én ünnepeljük. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, az első, mozgásfogyatékosok számára intézményesített sportegyesület. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.