a Semmelweis Egyetem
103 nap
10 óra
31 perc
22 mp

Az idén 32. alkalommal megrendezett Füvészkerti Urológus Napokon (FUN) több mint háromszázan vettek részt, mintegy húsz tudományos előadás hangzott el és 15 posztert mutattak be. A kétnapos rendezvény alapvető törekvése a hazai urológusok továbbképzése, a fiatal szakorvosjelöltek oktatása.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának továbbképző kongresszusa Magyarország második legnagyobb urológiai témájú rendezvénye, amely a szakterület teljes palettáját érinti – hangsúlyozta a kétnapos rendezvény megnyitóján Dr. Nyirády Péter klinikaigazgató. A program Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójának előadásával kezdődött, aki az urológia és a nőgyógyászat határterületeiről beszélt. A résztvevők összesen mintegy húsz tudományos előadást hallgathattak meg, a poszterszekcióban pedig 15 előadást mutattak be.

A kongresszuson beszámoltak többek között a különböző húgyúti gyulladásokról, a prosztata jó- és rosszindulatú megbetegedéseiről, továbbá a vizelettartási elégtelenség és a túlműködő hólyag szindróma is szóba került, érintették az endourológiai beavatkozásokat, illetve a laparoszkópia szerepét és jövőjét az urológiában.

Galéria

10kép

A hagyományokhoz híven a hazai előadók mellett neves külföldi urológusok is színesítették a programot, idén Dr. Bálint Lóránt és Dr. Szabó József Székelyudvarhelyről a prosztata adenoma nem várt kimeneteléről tartott előadást, Dr. Karabinos Kinga Marosvásárhelyről pedig az ureterorenoszkópos beavatkozásokról és azok infektív körülményeinek összehasonlításáról tartott nemzetközi kitekintést. A szintén hagyományossá vált “bon-bon szekcióban” minden évben egy ismert embert hívnak meg, idén Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke beszélt az életéről, pályaválasztásáról, illetve a bemutatta a kamara működését is.

A szakmai programot követően a rendezvény első napja a hagyományokhoz híven egy báli vacsorával zárult, amely a személyes kapcsolatok ápolása mellett a kikapcsolódásra is lehetőséget teremtett.

Dr. Nyirády Péter honlapunknak elmondta, kiemelt hangsúlyt fektetnek a következő urológus generáció minél jobb felkészítésére és képzésére, ezért a rezidensek, szakorvosjelöltek ingyenesen vehettek részt a FUN előadásain.

Bódi Bernadett
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.