Az idén 32. alkalommal megrendezett Füvészkerti Urológus Napokon (FUN) több mint háromszázan vettek részt, mintegy húsz tudományos előadás hangzott el és 15 posztert mutattak be. A kétnapos rendezvény alapvető törekvése a hazai urológusok továbbképzése, a fiatal szakorvosjelöltek oktatása.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának továbbképző kongresszusa Magyarország második legnagyobb urológiai témájú rendezvénye, amely a szakterület teljes palettáját érinti – hangsúlyozta a kétnapos rendezvény megnyitóján dr. Nyirády Péter klinikaigazgató. A program dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójának előadásával kezdődött, aki az urológia és a nőgyógyászat határterületeiről beszélt. A résztvevők összesen mintegy húsz tudományos előadást hallgathattak meg, a poszterszekcióban pedig 15 előadást mutattak be.

A kongresszuson beszámoltak többek között a különböző húgyúti gyulladásokról, a prosztata jó- és rosszindulatú megbetegedéseiről, továbbá a vizelettartási elégtelenség és a túlműködő hólyag szindróma is szóba került, érintették az endourológiai beavatkozásokat, illetve a laparoszkópia szerepét és jövőjét az urológiában.

Galéria

10kép

A hagyományokhoz híven a hazai előadók mellett neves külföldi urológusok is színesítették a programot, idén dr. Bálint Lóránt és dr. Szabó József Székelyudvarhelyről a prosztata adenoma nem várt kimeneteléről tartott előadást, dr. Karabinos Kinga Marosvásárhelyről pedig az ureterorenoszkópos beavatkozásokról és azok infektív körülményeinek összehasonlításáról tartott nemzetközi kitekintést. A szintén hagyományossá vált „bon-bon szekcióban” minden évben egy ismert embert hívnak meg, idén dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke beszélt az életéről, pályaválasztásáról, illetve a bemutatta a kamara működését is.

A szakmai programot követően a rendezvény első napja a hagyományokhoz híven egy báli vacsorával zárult, amely a személyes kapcsolatok ápolása mellett a kikapcsolódásra is lehetőséget teremtett.

Dr. Nyirády Péter honlapunknak elmondta, kiemelt hangsúlyt fektetnek a következő urológus generáció minél jobb felkészítésére és képzésére, ezért a rezidensek, szakorvosjelöltek ingyenesen vehettek részt a FUN előadásain.

Bódi Bernadett
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.