Egy négyrészes előadás-sorozat második rendezvényeként ismerkedhettek meg az érdeklődők a mozgássérültek részére elérhető terápiákkal és eljárási lehetőséggel a Pető András Kar (PAK) Pedagógiai Intézete által szervezett szakmai konferencián.

Megnyitó beszédében Makk Ádám, a PAK Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézetének igazgatója köszöntötte a vendégeket, és hangsúlyozta, hogy a szakmaközi együttműködés erősítésének kiemelt eseménye a konferencia. Reményét fejezte ki, hogy ez az előadás-sorozat nemcsak a szakemberek, hanem az érintett szülők számára is támpontokat, új ismereteket adhat a gyermekük vagy hozzátartozójuk számára elérhető terápiás módszerekben és lehetőségekben.

Elsőként Mátyásiné Kiss Ágnes, a PAK Pedagógiai Intézetének igazgatója az Anat Baniel „NeuroMovement” terápiáról tartott előadást, mely jelenleg csak az USA-ban érhető el, de véleménye szerint a módszer hamarosan beilleszthető lesz a magyar gyakorlatba is. Az előadásban hallhattunk a NeuroMovement terápia alapját képező Mose Feldenkrais módszerről is, valamint összehasonlította a konduktív nevelés alapelveit a hazánkban eddig ismeretlen terápiás lehetőséggel.

A vendégelőadók közül elsőként Kisné Czirják Zsuzsa, a BLISS Alapítvány konduktor igazgatója mutatta be az alkalmazott alapozó terápiát konduktori nézőpontból, majd a GEM Kognitív Klinikáról Szabó Nóra és Lábas Eszter konduktorok beszéltek a TOMATIS programról és szemléltették a programhoz szükséges speciális berendezéseket, eszközöket.

Galéria

10kép

Katona Enikő szomatopedagógus, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Hidroterápiás Központ képviseletében a Halliwick terápiáról beszélt, mely a konduktív pedagógia elveihez hasonlóan a résztvevők aktivitására épül. Az előadók sorát Kanyó Ildikó, a Physiovit Kft. munkatársa folytatta, aki a kinesiotape (kinesiotapasz) gyakorlati alkalmazásainak lehetőségeit mutatta be, melyet az előadás egy részében önmagán is szemléltetett. 

A Borsóház gyógytornásza, Fetter Fruzsina részletesen beszélt a Therasuit, Theratogs, illetve a Spider eszközök használatáról intenzív terápia során és hangsúlyozta a komplex, egymást segítő terápiák jelentőségét, mely véleménye szerint a siker kulcsa.

dr. Donauer Nándor, neuropszichológus a szenzoros integrációs terápia (Ayres terápia) elméleti hátteréről adott elő. 

A szakmai nap zárásként Bősenbacher Tímea konduktor, az Újbudai FejlesztőHáz vezetője a szenzoros integrációs terápia gyakorlati alkalmazását mutatta be.

A rendezvényen több mint 130-an  vettek részt, jelen voltak oktatók, konduktorok, szülők, valamint a társszakmák képviselői. Érdeklődésüket tükrözte, hogy számos kérdés érkezett az előadókhoz, melyek során a szakmaközi párbeszéd erősödött és az egyes terápiát végző szakemberek kompetenciái is megfogalmazásra kerültek. 

Mátyásiné Csizy Csilla, Muzslai-Bízik Hanna
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.