Negyedik alkalommal adták át a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet idén dr. Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) volt főigazgatója, a Semmelweis Egyetem Konzisztóriumának elnöke, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának professor emeritusa vehetett át, valamint dr. Kemény András, Angliában élő idegsebész.

A 2015-ben elhunyt Széchenyi-díjas idegsebész, dr. Pásztor Emil emlékére alapított Pásztor Emil Emlékplakett olyan orvosoknak ítélhető oda, akik az idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia területén kiemelkedő eredményt értek el. Idén negyedik alkalommal adták át a kitüntetést, amelyet dr. Nagy Zoltán neurológus és dr. Kemény András idegsebész vehetett át.

Dr. Nagy Zoltán, az OKITI korábbi főigazgatója volt, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának professor emeritusa, továbbá az egyetem konzisztóriumának elnöke. Ahogy a laudációban is elhangzott, az ideggyógyász professzor volt a személyes kezdeményezője és elindítója a kilencvenes évek elején a Nemzeti Stroke Programnak, amelynek keretében rövidesen harminc jól felszerelt stroke központ kezdte el működését országszerte, Európában is egyedülálló módon. Mind a mai napig ez az ellátórendszer a hazai stroke ellátás gerince. Számos kitüntetése között például megtalálható a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának Kiváló Oktatója díja, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, a Batthyány Strattmann László-díj és a Semmelweis Ignác-díj – olvasható a weborvos.hu beszámolójában

A másik díjazott, dr. Kemény András 37 éve Angliában él és tevékenykedik, ahol a koponyamegnyitás alternatívájaként terjedő gammakés sebészet nemzetközi hírű szakemberévé vált.

A díjakat az OKITI-ben adták át, amely dr. Pásztor Emil munkásságának fő helyszíne volt, csaknem húsz évig vezette az intézetet.

Forrás: weborvos.hu, az OKITI Facebook-oldala

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.