a Semmelweis Egyetem
46 nap
1 óra
24 perc
49 mp

Az egészségügyi szervező alapképzési szak 16 frissen végzett hallgatója vehette át oklevelét Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettestől és Dr. Gaál Pétertől, az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) dékánjától a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben megtartott ünnepi tanácsülésen.

A nyilvános ünnepi tanácsülés keretében megrendezett oklevélátadó ünnepséget Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes nyitotta meg.

Dr. Szócska Miklós, az EKK dékánhelyettese, az egészségügyi szervező alapképzési szak vezetője beszédében úgy fogalmazott: a karon már érzik azt a „cunamit”, ami az egészségügy digitális átalakulásával érkezni fog. Az EKK-n jelenleg is több projekten dolgoznak, amelyek az egészségügyi adatok globális biztonságának megteremtését, vagy éppen adatbányászattal, mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák kialakítását érinti. A digitalizáció nyomán jelentősen változik mind az a szakmai munka, amit az orvos, a gyógyszerész a maga területén elvégez, mind a szerepelők közötti kapcsolatok, és ez komoly szervező munkával jár. A digitális egészségügy világában a mi padsorainkból kikerülő szakemberek lesznek a „nyomvezetők, nyomolvasók” – fogalmazott a dékánhelyettes. Dr. Szócska Miklós szerint hatalmas fejlődés előtt áll a szakma a következő években, így akik itt végeznek, azoknak több évtizedre biztosított az állásuk.

A dékánhelyettes szólt arról is, hogy a kar kiemelt feladatának tartja, hogy a digitális egészségügyi szakemberképzés területén is olyan ismert legyen a Semmelweis Egyetem neve, mint az orvos-, fogorvos-, gyógyszerész- és szakdolgozóképzésben. A dékánhelyettes megköszönte a hallgatók családtagjainak a támogatását, kollégáinak pedig a képzés megteremtését, fejlesztését.

Az eskütételt követően Dr. Szabó Attila rektorhelyettes és Dr. Gaál Péter, az EKK dékánja avatta fel a jelölteket, és adta át az oklevelet a Digitális Egészségtudományi Intézet egészségügyi szervező képzésén frissen végzett 16 szakembernek.

A végzett hallgatók nevében Molnár Melitta mondott beszédet. Visszaemlékezett, hogy 2015 szeptemberében olyan élet vette kezdetét számukra, amely hatalmas változásokat eredményezett. Egy közös volt bennük: terveik megvalósításához mindannyian az EKK-n kívánták elsajátítani a kellő tudást. Most, három és fél évvel később a céljuk is közös lett; ma bezárul egy ajtó, de holnap kettő másik kinyílik – hangsúlyozta Molnár Melitta, aki köszönetet mondott családtagjaiknak a támogatásért, valamint oktatóiknak a sokrétű tudásért.    

Az oklevelet átvett hallgatókat ezt követően Dr. Szabó Attila köszöntötte az ünnepség bezárása előtt. A rektorhelyettes úgy fogalmazott, hogy bár individuumok vagyunk, de csoportban tudunk igazán nagy eredményeket elérni. A szakon végzettek kapcsolatban lesznek a betegekért dolgozó szakemberekkel, a betegágy mellett tevékenykedőktől a gyógyszerészeken át akár az EKK-n végzett más hallgatókig. „Csak együtt, közösen, egymáshoz kapcsolódva tudnak olyan eredményeket elérni, amivel a beteg embertársaik gyógyítását szolgálják” – emelte ki Dr. Szabó Attila. A rektorhelyettes hangsúlyozta azt is, hogy az EKK nagyon fontos kara a Semmelweis Egyetemnek, az oktatók és az itt végzett hallgatók méltán öregbítik az idén 250 éves jubileumára készülő egyetem hírnevét.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila –  Semmelweis Egyetem

Galéria

18kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.