a Semmelweis Egyetem
51 nap
11 óra
1 perc
14 mp

Concerto Budapest akciója keretében, korlátozott számban 50%-os kedvezménnyel belépőjegyeket kínál a Semmelweis Egyetem munkatársainak és hallgatóinak az alábbi koncertre:

A Ligeti Ensemble hangversenye: Schönberg-est
Időpont: 2019. január 31. (csütörtök), 19:30
Helyszín: Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8. )

Program:
SCHÖNBERG: 3 zongoradarab op.11 
Előadja: Csalog Gábor
SCHÖNBERG: Verklärte Nacht, op.4             

— szünet —

SCHÖNBERG: Pierrot Lunaire op. 21
Közreműködik: Csordás Klára mezzoszoprán
Ligeti Ensemble
Vezényel és közreműködik: Keller András

Ajánló: Schönberg mára időközben zenetörténeti klasszikussá lett, ám életművének félreértésektől és előítéletektől mentes megismerése máig nem vált teljessé. E célt szolgálja ez a koncert is, amely a tonalitással szakító 1909-es Három zongoradarabbal indul majd, ami egyszerre értelmezi újra a múltat és mutat a jövőbe, egyszerre szélsőségesen racionális és megrázóan kifejező zene, mely Csalog Gábor előadásában lesz hallható.

A schönbergi kifejezőerő egészen más dimenzióit mutatja be az 1899-ben született Megdicsőült éj (Verklärte Nacht), melyet a Ligeti Ensemble művészeiből alakult vonósszextett szólaltat meg. Két ember – egy nő és egy férfi – megrendítő találkozását élhetjük át a zene közvetítésével, melyet a századforduló egyik legelismertebb költőjének verse ihletett. Richard Dehmel Verklärte Nacht című költeménye öt tisztán elkülönülő versszakban tárja fel előttünk a történetet. A páratlan versszakok (1, 3, 5) a találkozás élő hátterét, a holdfényes erdőt keltik életre, míg a páros versszakokban (2, 4) először a nő, majd a férfi hangját halljuk. Schönberg megfogalmazásában zenéje „nem egy meghatározott cselekményt vagy drámát illusztrál, sokkal inkább a természet ábrázolására és az emberi érzések kifejezésére szorítkozik.”

A Pierrot Lunaire valódi alappillére a 20–21. századi zenének. Miközben gyökerei a romantikus dalciklusokig nyúlnak vissza, szokatlan hangszerelésével, merész atonalitásával és rendhagyó zenei eszközeivel hatással van a mai kortárs szerzőkre is. Schönberg Albert Giraud huszonegy versére komponálta melodrámáját, melynek előadásához egy speciális énekbeszéd technikát (Sprechgesang) írt elő. A partitúra előszavában Schönberg a következő instrukciót adja az énekesnek: „A beszédszólamban (Sprechstimme) hangjegyekkel megadott dallam (néhány, külön jelzett kivételtől eltekintve) nem éneklésre van szánva. Az előadó feladata, hogy ezt a lejegyzett hangjegyek figyelembevételével beszéddallammá (Sprechmelodie) alakítsa.” A Ligeti Ensemble koncertjén ezúttal Csordás Klára alakítja az énekszólamot, akihez 5 zenész társul, akik összesen nyolc különböző hangszeren játszva szólaltatják meg a huszonegy dalt, melyek mindegyike más-más hangszerelést követ. A rövid dalok témái közt a szerelmet és a szexualitást éppúgy megtaláljuk, mint a vallást, a honvágyat vagy épp az erőszakot. Schönberg ugyanakkor azt javasolja, hogy a zene közben ne túl sokat töprengjük a Giraud-szöveg jelentésein, hanem csak adjuk át magunkat a hangzásélménynek.

Jegyrendelés: a jegy@concertobudapest.hu címen a készlet erejéig! A helyfoglalás érkezés szerint történik. A rendelt jegyeket a visszaigazolást követően a Zenekar Páva utcai irodájában, vagy a koncert előtt a helyszínen lehet átvenni. A levélben kérjük jelezze, hogy mennyi jegyet szeretne és azokat milyen átvétellel kéri!

Jó szórakozást kívánunk!