Évi 640 ezer forintos ösztöndíjban részesülhetnek az egészségügyi felsőoktatási alapképzésben résztvevők, így az egyetem Egészségtudományi Karának (ETK) hallgatói is. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ január 15-től meghirdetett pályázatát azok a BSc szakképzésben résztvevő nappali és levelező tanulmányokat folytató hallgatók vehetik igénybe, akik vállalják, hogy a diploma megszerzését követően öt éven belül legalább két évig Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál vállalnak munkát.

A sikeres egészségügyben jól képzett szakdolgozók kellenek, és ehhez az új ösztöndíj lendületet és segítséget ad – jelentette ki Horváth Ildikó. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hozzátette: az ösztöndíjra azok a hallgatók nyújthatják be az igényüket, akik legalább az első félévüket sikeresen befejezték. Ők nyertes pályázat esetén visszamenőleg a teljes tanévre megkapják az ösztöndíjat, összesen 640 ezer forintot.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja a sajtótájékoztatón a hallgatók nevében is köszönetet mondott az új ösztöndíjprogramért, és hangsúlyozta, hogy a kar érintett hallgatói közül az elbírálás során előnyt élveznek majd az ápolónak, mentőtisztnek, védőnőnek tanulók, mivel ezek hiányszakmák, de a többi egészségtudományi területről ugyanúgy érdemes pályázni – tette hozzá a dékán.

Dr. Balogh Zoltán, az Ápolástan Tanszék vezetője, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke üdvözölte a kezdeményezést. Mint elmondta, a következő évben az egészségügyben elhelyezkedők számának növekedésére számít, hiszen a ösztöndíjra pályázóknak vállalniuk kell, hogy a BSc diploma megszerzését követő öt éven belül legalább két évig teljes munkaidőben hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál helyezkednek el. Az ösztöndíjprogram segítségével mérsékelhető, sőt akár meg is oldható az ápolók, mentőtisztek, védőnők hiányának problémája – vélekedett.

A pályázat benyújtásához szükséges adatlap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján érhető el. A pályázatok benyújtásának határideje 2019. március 18.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.