Dr. Sebe István, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet tudományos munkatársa nyerte el az Albert Szent-Györgyi Young Investigator Awardot, amelyet a New York-i Magyar Tudományos Társaság (New York Hungarian Scientific Society) pályázatán 35 évnél fiatalabb magyarországi és közép-kelet európai, magyar származású kutatók kaphatnak meg.

A pályázatra dr. Sebe István az eddigi kutatómunkája eredményeivel, tudományos munkáival, PhD-dolgozatával és a tudományos életben vállalt tevékenységeivel pályázott, a Gyógyszerésztudományi Kart és az Egyetemi Gyógyszertárt képviselve.

Dr. Sebe István a nano- és mikroszálas gyógyszerhordozó rendszereket kutatja, amelyek orvosbiológiai alkalmazhatósága és gyógyszerformulálásban való hasznossága is jelentős. 2016-ban kutatásáért a leginnovatívabb PhD-munkáért járó díjat vehette át a Semmelweis Egyetemen. Munkatársaival olyan több funkcióval rendelkező, szabályozható hatóanyag-leadású, a bőrfelszín, illetve a sérült testfelület lokális kezelésére alkalmas rendszert hozott létre, amivel többek között akár növelhető a hatóanyag oldhatósága, csökkenthető a készítmény hatóanyag-tartalma, valamint serkentőleg hathat a szöveti regenerációra is.

Ezen rendszer helyi alkalmazásának az antibiotikumok területén is nagy jelentősége van a multirezisztens baktériumokkal szembeni küzdelemben (krónikus és posztoperatív sebek, illetve traumás sérülések esetén). A nanoszálas gyógyszerhordozók formulálása részben a hatóanyagok oldhatóságának említett növelése révén releváns és új ipari gyógyszertechnológiai megoldássá is válhat, így talán a nem túl távoli jövőben a szálas rendszert integrált módon magába foglaló gyógyszerformák kerülhetnek majd forgalomba.

A New York-i Magyar Tudományos Társaság 2010-ben alakult informális társadalmi klubként, de 2012 óta New York államban hivatalosan bejegyzett nonprofit szervezetként működik, célja jótékonysági, tudományos és oktatási ügyek támogatása.

Az Albert Szent-Györgyi Young Investigator Awardot 2015-ben alapították, azzal a céllal, hogy Magyarországon vagy a régióban élő fiatal magyar tudósok eredeti kutatásait támogassák. A díj az amerikai-magyar tudományos közösség pénzügyi támogatásával jött létre.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.