A gyermekérsebészet fejlesztéséért és a posztgraduális oktatásban elért eredményeiért a Pro Universitate Díj ezüst fokozatával tüntette ki a Semmelweis Egyetem Dr. Tasnádi Géza egyetemi magántanárt, habilitált címzetes egyetemi docenst. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet nyugalmazott osztályvezetője az elismerést dr. Merkely Béla rektortól vette át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán rendezett ünnepségen.

Dr. Tasnádi Géza 1961-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, 1984-ben az Apáthy István Gyermekkórház (mai nevén Bethesda Gyermekkórház) sebészeti osztályának vezetője lett, 1989-ben a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti Osztály vezetőjének nevezték ki – ismertette a méltatásban dr. Merkely Béla rektor. Mint hangsúlyozta, munkássága során új szakmai specialitást fejlesztett ki Magyarországon, a veleszületett érmalformációk felismerése és kezelése területén. Nemcsak a hazai betegek többségét, de a környező országok betegeit is ő kezelte, munkássága széles nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert – mondta a rektor. A Semmelweis Egyetem oktatójaként számos szakorvos képzésében is aktívan részt vett. Javaslatára és szakmai útmutatásával jött létre a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakembereiből álló Érmalformációk Országos Központja. A díj átadásakor dr. Merkely Béla elmondta: a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és a Semmelweis Egyetem közös feladatának tekinti, hogy a dr. Tasnádi Géza által felhalmozott tapasztalatot és tudást megőrizze, fejlessze és továbbadja a jövő orvos nemzedékeinek.

Galéria

6kép

A Pro Universitate Díj ezüst fokozatára dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa javasolta dr. Tasnádi Gézát, aki az elismerést a Semmelweis Egyetem rektorától, dr. Merkely Bélától vehette át.

Dr. Tasnádi Géza a díj átvétele után elmondta, hogy orvosként mindenkor önzetlenül segítették munkatársai. Mint felidézte, felnőtt sebészként szigorúan vezette az osztályokat, majd amikor gyerekek közé került, azonosult velük, szerinte ugyanis a gyerekek lelke más, mint a felnőtteké. „Egy gyermek arra vágyik, hogy szeretetben éljen, okos legyen, tanítsa az embereket arra, amit Nyilas Misi mondott, hogy légy jó mindhalálig” – szólt dr. Tasnádi Géza, aki végül köszönetet mondott a munkatársak mellett feleségének és családjának, akik „szeretetet hoztak az életébe”.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.