A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján a 2018 tavaszán elindított ún. foglalkozásterápia keretében értékes tevékenységekbe igyekeznek bevonni a Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály betegeit. A közös éneklés és a művészeti foglalkozások mellett az adventi időszakban pedig zenés-irodalmi műsorokkal segítették a betegek gyógyulását.

Kaszás Nóra Mária gyógypedagógus, a foglalkozásterápia elindítója elmondta: a négy adventi vasárnaphoz kapcsolódva négy programmal segítették a karácsonyra hangolódást az osztályon, ahol a karácsonyi dalok mellett ide kapcsolódó történeteket, verseket hallgathattak, illetve egy katolikus pap segítségével az ünnep vallási hagyományaival is foglalkoztak. A program részeként meghívták az egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, 2005-ben megalapított Tárt Kapu Színház két tagját: Asztalos Leventét, aki magyar költők karácsonyi verseiből hozott egy összeállítást, illetve Gajda Mariannát, aki előadta néhány saját szerzeményét és gitáron játszott karácsonyi énekeket, amibe az osztály betegei is bekapcsolódtak. A gyógypedagógus kiemelte: a közös éneklésnek terápiás hatása van: összekovácsolja az embereket, megismételhetetlen pillanatokat szerezve a résztvevőknek. Hozzátette: rendszeresen szervez az osztály betegeinek ilyen alkalmakat, amikor együtt tudnak énekelni, ha éppen van olyan beteg az osztályon, aki valamilyen hangszeren játszik, akkor ő kíséri a többieket. A betegek nagyon aktívak, szívesen vesznek részt ezeken a programokon – osztotta meg tapasztalatait.

Egy, a honlapunknak nyilatkozó beteg kiemelte például, hogy egész nap a szobában lenni unalmas, ezért sokat segít neki a napi legalább egy foglalkozás, amin részt tud venni; többen kiemelték a jó társaságot is, illetve, hogy a kézműves foglalkozásokon készített karácsonyi díszeket, üdvözlőkártyákat oda tudják adni szeretteiknek ajándékba.

A közös éneklés mellett a foglalkozásterápia keretében lehetőség van rajzolni, festeni és nemezelni is – ezeken a típusú foglalkozásokon a résztvevők az alkotáson keresztül tudják kifejezni érzelmeiket. Az agytorna csoporton pedig elsősorban a különböző kognitív készségek fejlesztése a cél, mint az emlékezet, koncentráció, figyelem, logikai és nyelvi készségek. Heti rendszerességgel szerveznek filmklubot is. Vannak olyan betegek, akik könnyebben fejezik ki magukat verbálisan, számukra az ún. beszélgetős csoportok jelentenek segítséget, ahol egy pszichológus vezetésével különböző témákat járnak körbe.

Igyekeznek a páciensek kórházban töltött napjait színesebbé tenni, ezért időnként meghívnak olyan előadókat, akik maguk is pszichiátriai betegséggel küzdenek. A zenés és irodalmi délutánokat mindig nagy izgalommal várják a betegek, már napokkal előtte készülnek rá – mondta el Kaszás Nóra, aki 2018 májusában csatlakozott az egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájához, ahová, mint fogalmazott, az új szakmai kihívások vonzották.

A Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályon hiányzott a betegek idejét strukturáló foglalkozás terápia, holott nagyon fontos, hogy ne a saját negatív gondolataikba, félelmeikbe elmerülve feküdjenek az ágyon egész nap, hanem valamilyen értékes és értelmes tevékenységgel töltsék el az idejüket – hangsúlyozta a gyógypedagógus. Ennek érdekében elkezdte feltérképezni, hogy mik azok a területek, amikre a betegek a leginkább nyitottak lennének, így jött szóba a közös éneklés is, mint terápiás lehetőség – emlékszik vissza.

Kaszás Nóra úgy véli, az általa beindított osztályos foglalkozásokkal lépésről lépésre egy korszerű, magas színvonalú ellátás építőkövei kerülnek napról napra a helyükre. „Hiszem, hogy minden valóra váló kimagasló tett, eredmény egy szerény, mégis hittel teli gondolatból származik. A napról napra valóra váltott kicsiny lépéseknek a híve vagyok, mely lépésekből talán valami szebb és jobb is képes felépülni” – fogalmazott.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.