A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Gyakorló Kórháza címet kapott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet. A Semmelweis Egyetem legújabb gyakorló kórháza, 13 másik egészségügyi intézmény mellett a VI. éves és nyári gyakorlatukat töltő orvostanhallgatók képzésében vállal szerepet.

Dr. Bodnár Attila, a kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az intézmény teljes mértékben, minden területen felkészült, hogy a magyar orvosegyetemeken keresztül részt vegyen a jövő orvosképzésében. Hozzátette, az intézetben korábban is öt osztály a Semmelweis Egyetem hivatalos gyakorlóosztálya volt, évente 40-50 medikus töltötte náluk a gyakorlatát, a most elnyert gyakorlókórházi címet mégis történelmi fordulópontként értékelik. Mint fogalmazott, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház valamennyi  dolgozójának megtiszteltetés és új eredményekre sarkalló kihívás, hogy az egyik legszebb, legelhivatottabb pályára készülők tanításában, fejlesztésében részt vehetnek. 

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettese elmondta, a gyakorló kórházi kinevezést szigorú, a mind a négy orvosi egyetemet képviselő Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság vizsgálata előzte meg, a cím adományozásának legfontosabb célja pedig az, hogy az arra alkalmas, egyetemen kívüli egészségügyi intézmények részt vegyenek az orvostanhallgatók gyakorlati képzésében. Hozzátette, az alapításának 250. jubileumát jövőre ünneplő Semmelweis Egyetem hazánkban és régiónkban is az orvos- és egészségtudományi oktatás, kutatás és gyógyító ellátás zászlóshajójaként egyre hangsúlyosabbá kívánja tenni a gyakorlati orvosi ismeretek átadását. Ezt elsősorban az egyetem klinikáin, a betegágy melletti gyakorlatok erőteljesebbé tételével és megfelelő minőséget biztosító gyakorló osztályok és kórházak bevonásával érheti el. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház az egyik legmagasabb színvonalat biztosítani tudó intézmény, ahol a Semmelweis Egyetem hallgatói gyakorlatuk egy részét tölthetik a betegágy mellett, megfelelő szakemberek vezetésével – tette hozzá a klinikai rektorhelyettes. Kiemelte, az intézmény Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) a Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal együtt jelenleg 7-7 fővárosi és vidéki gyakorló kórházzal, valamint 15 gyakorló osztállyal rendelkezik. 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház a Semmelweis Egyetem legnagyobb karán magyar, angol és német nyelven tanuló, csaknem négyezer orvostanhallgató közül a VI. éves és a nyári szakmai gyakorlatukat töltő medikusok oktatásában vállal majd szerepet, ily módon a kórház tudományos fokozattal, több éves klinikai gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő orvosai, és felsőfokú végzettségű szakdolgozói bekapcsolódhatnak a Semmelweis Egyetem orvosi képzésébe. A kinevezésről szóló oklevelet dr. Hunyady László, a kar dékánja az intézet tudományos konferenciáján adta át még novemberben.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.