A különböző sportrendezvények egészségügyi ellátásának magas színvonalú, professzionális biztosítását szolgálja többek közt az az együttműködési megállapodás, amelyet a Semmelweis Egyetem, az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egészségügyi Kft. írt alá. Ezzel a már korábban, a 2017-es úszó világbajnokság során megkezdett közös szakmai munkát formalizálták, ugyanakkor a dokumentum alapot teremt arra, hogy további területeken is együttműködjön az ország két nagy egészségügyi ellátója. 

A 2017-es vizes világbajnokság orvos-egészségügyi ellátásának biztosítása során példaértékű volt az együttműködés a Semmelweis Egyetem, az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egészségügyi Kft. között, részben ennek köszönhető, hogy közel 1800 kezelést, beavatkozást végzett el sikeresen, kiemelkedő színvonalon a vizes világbajnokság orvos-egészségügyi csapata  – emlékeztetett dr. Merkely Béla rektor, aki a vizes vb orvos-egészségügyi stábjának is vezetője volt 2017-ben. A FINA külön elismerte az oktatási tevékenységet, a résztvevők átfogó gyakorlati kiképzését – tette hozzá a rektor. Ezt a korábbi közös munkát formalizálja a most kötött megállapodás, amely garancia a professzionális, magas színvonalú ellátásra a jövőben is azokon a sportrendezvényeken, amelyek egészségügyi hátterét a három fél közösen biztosítja – emelte ki a rektor. Szólt arról is, hogy a FINA Orvosi Bizottsága felkérte egy előterjesztés készítésére arról, hogy milyen feltételei legyenek egy vizes vb volumenű sportrendezvény egészségügyi lebonyolításának; a közeljövőben Hangzhouban a rövid pályás úszó világbajnokságon tárgyalja ezt a szervezet.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az aláírás kapcsán hangsúlyozta: az OMSZ az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményeként a minőségi ellátás garanciája kell, hogy legyen. Ez a szakmaiság még tovább növelhető, ha az OMSZ együttműködik az ország másik nagy, patinás ellátójával, a Semmelweis Egyetemmel – tette hozzá. Az ehhez szükséges egységes gondolkodást, szemléletet biztosítja a most aláírt megállapodás, amely alapot teremt más területeken történő együttműködésre is a Semmelweis Egyetem és az Országos Mentőszolgálat között.


Kovács Róbert, a Semmelweis Egészségügyi Kft. ügyvezetője kiemelte: a most aláírt megállapodás immár a formális alapot is megteremti arra, hogy a három szervezet a jövőben, további sportrendezvények esetén is, közösen vállalja az egészségügyi biztosítást. A kft. gyors és rugalmas működést lehetővé tevő közvetítő és szervező szerepet tud játszani a két nagy ellátó között – tette hozzá.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.