Az egyetem két munkatársa, dr. Gerlei Zsuzsanna, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika főorvosa és dr. Dezsőfi Antal, az I. Sz. Gyerekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályának vezetője vehetett át a „Szervátültetettek szolgálatáért” díjat a Magyar Transzplantációs Társaság 20. kongresszusán.

Dr. Gerlei Zsuzsanna főorvos 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika májambulanciáját, ahol jelenleg mintegy 800 májátültetettet gondoznak. Nevéhez fűződik a májátültetettek utógondozási protokolljának kidolgozása és bevezetése.

Dr. Dezsőfi Antal, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályának vezetője, ahol a 90 májátültetett gyermek gondozása mellett az országban egyedüli helyként látják el a súlyos májbeteg gyermekeket és csecsemőket. Itt történik a krónikus májbeteg gyermekek kivizsgálása, a májátültetés indikációjának felállítása, valamint az átültetéshez szükséges vizsgálatok elvégzése. A transzplantációt követően pedig az osztályon végzik a gyermekek követését és ellenőrzését is.

Mindkét díjazott szakterületének különlegessége, hogy az országban máshol nem végeznek hasonló gondozást, így minden nehézséggel saját maguknak kell megbirkózniuk, és ebben a munkában egymásra is csak korlátozottan számíthatnak, hiszen a gyermekek gyógyítása eltér a felnőttekétől – hangzott el a díjazottak méltatásakor.

A szervátültetett betegekért végzett munka elismeréseként létrehozott díjat dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója és Berente Judit, a szövetség elnök adták át idén első alkalommal.  

Bódi Bernadett
Fotó: Tóth Attila, forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.