a Semmelweis Egyetem
14 nap
19 óra
38 perc
0 mp

153 amatőr sportoló ingyenes kardiológiai vizsgálatát végezték el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a Duna Arénában megrendezett Vizesgálán. A szűrés a hobbisportolók esetében is fontos a súlyosabb betegségek megelőzése érdekében.

A 17 fős, szakorvosokból, rezidensekből, asszisztensekből, orvostanhallgatókból álló team Dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatójának vezetésével összesen 153 fő, 14 évnél idősebb, vegyes korosztályú amatőr sportoló szűrését látta el a rendezvényen. A nevezők egy részletes kérdőív kitöltése után vérnyomásmérésen, szívultrahangon, testösszetétel-mérésen, kerékpáros terheléses vizsgálaton és EKG-n vettek részt – ismertette Dr. Kiss Orsolya, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa. Hozzátette, hogy a hobbisportolók gyakran közel ugyanakkora fizikai terhelésnek vannak kitéve, mint az élsportolók, ugyanakkor a szűrésükre kevesebb figyelem fordul. A biztonságos sportolás érdekében fontos plusz információt ad a szív- és érrendszeri állapotfelmérés, mely után szükség esetén további vizsgálatokat, kezeléseket javasoltunk ezúttal is a résztvevőknek – tájékoztatott Dr. Kiss Orsolya. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a tavalyi, szilveszteri gálán is jelen voltak, idén volt olyan sportoló, aki az akkori tanácsokat megfogadva immár a súlyfeleslegétől megszabadulva érkezett a rendezvényre – mesélte az adjunktus.

A Vizesgála szervezői a szűrésekkel szeretnék felhívni a figyelmet a rendszeres sportorvosi vizsgálatok jelentőségére. A téma fontosságát éppen Dr. Merkely Béla bizonyította be néhány évvel ezelőtt, amikor Szivós Márton világbajnok vízilabdázó életét sikerült megmentenie egy gyors beavatkozással.
 

A Duna Arénában rendezett Vizesgálán negyven olimpiai, világ- és Európa-bajnok produkcióját láthatták a nézők, az Ötpróba-mozgalom pedig egy úszóversenyt szervezett, amelyre bárki nevezhetett. A műsorszámok közt csillagszóróúszás, kajakfutam, szinkronúszás-bemutató, SUP-bemutató, kajakpóló-mérkőzés és vízilabdameccs is szerepelt.

Keresztes Eszter
Fotó forrás: Facebook

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.