A legfontosabb érgyógyászati ismereteket foglalja össze és rendszerezi az orvostanhallgatók számára a Vaszkuláris medicina című új egyetemi jegyzet, mely az idei tanév elején jelent meg dr. Sótonyi Péter, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Központ Érsebészeti Tanszékének vezetője és dr. Szeberin Zoltán tanszékvezető-helyettes, érsebészeti profilvezető szerkesztésében.

A jegyzet tematikusan ismerteti az angiológia, az intervencionális radiológia és az érsebészet legalapvetőbb tudásanyagát a napi klinikai gyakorlat szemszögéből. A tünettan, a diagnosztika és a korszerű terápia fejezetenként egységes szerkezetben jelenik meg, külön kiemelve azt az „útravalót”, melyet a szerzők hangsúlyosan ajánlanak az olvasó figyelmébe. A tervek szerint a Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent magyar nyelvű kiadvány angol és német nyelven is elkészül a jövő év elején.

A jegyzetet, annak mottójával, a világhírű kanadai belgyógyász, dr. William Osler egyik idézetével ajánlja a hallgatók figyelmébe a két szerkesztő: „Túl sokat várunk el és próbálunk tanítani a diákoknak. Adjunk jó módszereket, helyes szemléletet, az összes többi majd a tapasztalatuk gyarapodásával hozzáadódik”.

Forrás: Érsebészeti Tanszék

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.