Öt kérdés – öt válasz: új interjúsorozatunkban egykori ösztöndíjas hallgatókat kérdezünk tapasztalataikról, meghatározó élményeikről, az ösztöndíjas időszak későbbi karrierben játszott szerepéről, és mindenekelőtt arról, hogy mit tanácsolnak a leendő ösztöndíjas hallgatóknak. Dr. Haraszti Réka a Jellinek Harry Ösztöndíjjal hatodév előtt, 2011-12 között volt Heidelbergben. 

Név: dr. Haraszti Réka
Kar: Általános Orvostudományi Kar
Ösztöndíj neve és időpontja: Jellinek Harry ösztöndíj (10 hónap), 2011-2012.
Fogadóintézmény: Biokémiai Intézet, Universität Heidelberg (Biochemie Zentrum Heidelberg), Németország, Heidelberg
Jelenlegi munkahely: Universitätklinikum Tübingen, Medizinische Klinik II (Hämatologie-Onkologie)

Miért ezt az intézményt választottad? Mivel foglalkoztál a program ideje alatt?
Heidelberg és Freiburg is előkelő tudományos centrumok. Heidelbergben találtam olyan kutatást, ami az otthoni TDK-témámhoz kapcsolódott. A heidelbergi Biokémia Intézetben, Prof. Michael Brunner laborjában emlőssejtek cirkadián ritmusának mechanizmusát kutattam. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogy miként lehetséges az, hogy a fehérjék 20 százaléka ritmikus, míg az mRNS-eknek csak a 10 százaléka. Azaz, hogy lesz egy nem-ritmikus mRNS-ből ritmikus fehérje. Több poszttranszlációs szabályozási mechanizmus játszik itt szerepet. Ezek közül én a citoplazmatikus poliadenilációval foglalkoztam. Itt tanultam meg a biokémia és a molekuláris biológia módszertanát.

Mi volt a legmeghatározóbb élmény, tapasztalat az ösztöndíj ideje alatt?

Az időmenedzsment fontossága, és hogy mindig legyen nálam valamilyen étel, snack, zacskós leves vagy hasonló a laborban. Ami még meghatározó élmény volt, az a tulipánföldek Hollandiában és a húsvét Párizsban (csak 3 óra vonattal).

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?

Megtanultam magabiztosan mozogni egy laborban, projektet tervezni, vitázni, érvelni, kérdezni, segítséget kérni, ha szükséges. A kritikus hozzáállást is elsajátítottam. Ezek a készségek rengeteget segítettek később a PhD-tanulmányok első évében, melyet a hatodév befejezése után az Egyesült Államokban, a University of Massachusetts Medical Schoolban kezdtem meg. Az életrajzomnak ez a pontja biztosan jól jött az ottani PhD-felvételin is. Végül megírtam és megvédtem ezen munka alapján a német „Doktorarbeitot” is. Ez tulajdonképpen a magyar orvosi szakdolgozat megismétlése, de Németországban sokkal jobban elismerik, így sokat segített a németországi álláskeresésnél, és valószínűleg hasznos lesz a későbbi kutatói ösztöndíjak megpályázásánál is.

Milyen tanácsokat adnál a kiutazó Semmelweises hallgatónak?

Merjetek kérdezni. Menjetek sörözni a kollégákkal. Ha nem megy a kommunikáció, süssetek sütit, a németeknél ez nagyon bejön. Találjatok egy laboron kívüli elfoglaltságot, pl. sport, kórus, stb. Az egyetem szervez külföldi diákoknak városlátogatásokat egész Németországban, ezt használjátok ki, barátok szerzésére is jó lehetőség.

Mi az, amit szerinted semmiképp se hagyjanak ki azok, akik ugyanebbe a városba érkeznek ösztöndíjjal?

Philosophenweg. Studentenkuss. Kirándulás a Königstuhlra. Nyári tűzijáték. Grillezés a Neckarwiesenen. Biciklivel Ladenburgba. Karácsonyi vásár. Nagy hordó a várban. Papagájok és nyulak az egyetemi kampuszon.

Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.