Bemutatták a nemrég megjelent Ortopédia tankönyve című, negyedéves hallgatók számára készült tankönyvet az Ortopédiai Klinikán. A dr. Szendrői Miklós és dr. Szőke György szerkesztésében, a Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent kiadványban számos illusztráció is helyet kapott, valamint nagy hangsúllyal szerepelnek benne a gyermekortopédiai betegségek.

A könyvbemutatón dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szólt róla, hogy a hallgatók körében a korábbi ortopédiai tankönyv a felmérések alapján eddig is népszerű volt, mivel elkülönültek benne a graduális, illetve a szakképzésben résztvevőknek szánt anyagok. A mostani kiadvány pedig már kifejezetten a medikusoknak szól, és olyan törzsanyagot tartalmaz, amit egy általános orvosnak tudnia kell. Dr. Hunyady László hozzátette, hogy a blokkosított oktatás bevezetése az Ortopédiai Klinikán szintén sikeresen zajlott a hallgatók és oktatók visszajelzései alapján.

Galéria

7kép

Dr. Táncos László, a Semmelweis Kiadó ügyvezető igazgatója rávilágított, hogy a jó szaktudás nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki mindezt képes jól le is írni. Az ortopédiai tankönyv sikerének egyik titka szerinte, hogy a szerkesztők rendelkeznek a szakterület műveléséhez szükséges egyfajta logikus, strukturális gondolkodásmóddal.

A könyv egyik szerkesztője, a klinika igazgatója, dr. Szőke György egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy a graduális képzésben nem lehet megkerülni a tudásszerzés új módszereit, ezért ebben a tankönyvben még több színes ábra, röntgenfelvétel, illusztráció kapott helyet, illetve CD-melléklet is tartozik hozzá. Végül köszönetet mondott dr. Szendrői Miklós korábbi igazgatónak, valamint a klinika munkatársainak és a kiadónak a közreműködésért.

A tankönyv másik szerkesztője, dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár ismertette, hogy a négy hazai orvosképzést folytató egyetem mellett az Uzsoki utcai Kórház, valamint más hazai gyógyító intézmények elismert szaktekintélyei is szerepelnek szerzőként a kiadványban. Igyekeztünk csökkenteni a törzsanyag mennyiségét, és minél több szakterületre jellemző újdonságot bemutatni – tette hozzá. Dr. Szendrői Miklós elmondta, hogy egy videókat, linkeket tartalmazó e-könyv kiadását is tervezik. A klinika munkatársaihoz szólva köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett a könyv elkészítésében.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.